Talous

Finanssiala haluaa korttiluotot pois väliaikaisen korkokattolain piiristä: "Kiristykset luotonsaantiin vaikeuttavat arjessa selviämistä"

Finanssialan mielestä tärkeintä on suitsia luottojen aggressiivista markkinointia.
Jos korttiluottojen korko rajataan lain määräämään kymmeneen prosenttiin, voi se vaikeuttaa luottojen käyttöä ja heikentää kuluttajien joustomahdollisuuksia, perustelee Finanssiala. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Luottokorttien käytöstä perittäviä korkoja ei pitäisi rajata väliaikaisen korkokattolain perusteella, esittää pankkeja edustava Finanssiala. Finanssialan mielestä tärkeintä on, että luottojen aggressiivista markkinointia suitsitaan koronakriisin aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Jos korttiluottojen korko rajataan lain määräämään kymmeneen prosenttiin, voi se vaikeuttaa luottojen käyttöä ja heikentää kuluttajien joustomahdollisuuksia. Kymmenen prosentin korkokatto voi merkitä, että aiempaa suurempi osa asiakkaista jää kokonaan ilman luottoa, Finanssiala perustelee.

"Ehdotettu kymmenen prosentin korkokatto ei kaikkien asiakkaiden kohdalla vastaa luottoriskiä. Myös jatkuvia luottoja, kuten luottokortteja, voitaisiin joutua irtisanomaan tai niiden käyttöä rajoittamaan, sanoi Finanssialan johtaja Lea Mäntyniemi tiedotteessa.

Korttiluottojen jättäminen väliaikaisen sääntelyn ulkopuolelle jättäisi Mäntyniemen mukaan kotitalouksille joustovaraa välttämättömien menojen hoitamiseen. Monet jäävät nyt työttömiksi tai lomautetuiksi, ja etuushakemusten käsittelyajat venyvät.

"Kiristykset luotonsaantiin vaikeuttavat arjessa selviämistä, kun menoista on huolehdittava, mutta tuloja joutuu odottamaan", Mäntyniemi sanoi.

Lue lisää

Käteisen rahan käytöstä ei kannata luopua

Finanssialan kysely: Hieman alle puolet vastaajista odottaa suurilta sijoittajilta ilmastotoimia

210 000 kotitaloutta ja yritystä hakenut pankeilta lainahelpotuksia

Uutissuomalainen: Postin ja muiden logistiikkayhtiöiden nimissä kalastellaan luottokorttitietoja