Talous

Terrafamen tulos putosi, mutta liikevaihto nousi – nikkelin tuotantoennätys

Yhtiön tuottamia metalleja käytetään muun muassa sähköautojen akuissa.
Lehtikuva / Emmi Korhonen
Nikkelin tuotannossa yhtiö teki ennätyksen.

Valtion omistaman kaivosyhtiö Terrafamen liiketulos painui tammi–maaliskuussa 1,6 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 2,8 miljoonasta eurosta. Liikevaihto sen sijaan nousi 96 miljoonaan euroon 81 miljoonasta eurosta. Nikkelin tuotannossa yhtiö teki ennätyksen.

"Tuotantoennätyksestä huolimatta alkuvuotta on varjostanut huoli koronaviruspandemiasta. Pandemian seurauksena metallihinnat ovat laskeneet voimakkaasti, mutta muuten pandemia ei vaikuttanut ensimmäisellä vuosineljänneksellä haitallisesti Terrafamen operatiiviseen toimintaan", kertoo toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen tiedotteessa.

Hänen mukaansa nikkelin keskihinta laski katsauskaudella Lontoon metallipörssissä lähes 18 prosenttia vuoden 2019 viimeiseen neljännekseen verrattuna ja päätyi alle 13 000 dollariin tonnilta. Myös sinkin hinta jatkoi laskuaan.

"Myöskään sähköautomarkkina ei ole välttynyt koronaviruspandemian vaikutuksilta. Rajut sekä ihmisten kulutuskäyttäytymisen että tuotannon rajoitukset ovat vaikuttaneet sekä sähköautojen kysyntään että tarjontaan", Lukkaroinen arvioi.

Sähköautojen globaali myynti oli noin 281 000 kappaletta tammi–helmikuussa, mikä on noin prosentin vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2019, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Sähköautojen myynti oli Euroopassa voimakasta vuoden alussa, mutta useat valmistajat ovat keskeyttäneet tuotannon koronavirusepidemian vuoksi. Näin ollen sähköautojen myynnissä odotetaan merkittävää laskua kevään aikana, Terrafame ennakoi.

Yhtiön tuottamia metalleja käytetään muun muassa sähköautojen akuissa. Esimerkiksi Kiinassa automarkkina kaikkiaan laski helmikuussa yhteensä melkein 80 prosenttia ja sähköautomarkkina samassa suhteessa.

"Monet merkittävät sähköautovalmistajat ovat ilmoittaneet tuotannon pysäyttämisestä koronaviruspandemian vuoksi", Lukkaroinen kertoo.

Terrafame rakentaa parhaillaan akkukemikaalitehdasta. Lukkaroisen mukaan rakentaminen on edennyt suunnitellusti.

Lue lisää

Eineksien ja ravintolaruuan raja hämärtynyt korona-aikana – valtaosa ei koe häpeää valmisruokien ostamista

Filippiinien presidentti määräsi koronan pelossa lapset takaisin sisälle ja televisiota katsomaan

THL: Suomessa on raportoitu 348 uutta koronavirustartuntaa

Fimeaan on ilmoitettu ensimmäiset koronarokotusten jälkeiset kuolemantapaukset – rokotteen ei epäillä aiheuttaneen kuolemia