Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Talous

Iso osa Suomen lentokentistä on kiinni, Helsinki-Vantaan liikenne koostuu välttämättömistä työmatkoista ja Suomeen palaavista – Finavialla ei ole lupaa testata terveydentilaa

Finnair lentää Aasiaan rahtilentoja ja muutoin pitää tärkeimmät reitit auki.
Jarno Mela
Helsinki-Vantaan lentoaseman käytävät kumisevat nyt tyhjyyttään. Matkustajia on alle tuhat päivässä, kun normaalisti matkalaisia on noin 57 000.

Korona-aika on hiljentänyt lentokentät. Suomessa 21 lentoasemaa hallinnoivan Finavian viestinnästä kerrotaan, että lentoliikenne on vähentynyt 90 prosenttia normaalitilanteesta.

Suuri osa Suomen lentoasemista on suljettu. Kansainvälisiä lentoja liikennöidään vain Helsinki-Vantaalta, Turusta ja Maarianhaminasta.

Kotimaanlentoja lennetään Helsinki-Vantaan ohella Kuopiosta, Maarianhaminasta, Oulusta, Rovaniemeltä ja Savonlinnasta.

Helsinki-Vantaan lentokentällä on matkustajia reilu tuhat päivässä, kun normaalitilanteessa määrä olisi keskimäärin 57 000.

Ulkomailta näkee kuvia, joissa mitataan matkustajien kuumetta otsan edessä pidettävällä, kontaktittomalla laitteella. Suomessa Finavialla ei ole valtuuksia testata matkustajien terveydentilaa.

Tällä hetkellä kaikki Suomeen saapuvat matkustajat täyttävät terveystietolomakkeen, jonka he luovuttavat terveysviranomaisille.

Finavia ei kerää tietoa matkustajien syistä matkustaa poikkeusaikana.

Johtaja Päivyt Tallqvist Finnairin viestinnästä kertoo, että lentokoneiden täyttöaste vaihtelee päivittäin ja reiteittäin. Täynnä koneet eivät missään tapauksessa ole. Matkustamisen syitä ovat lähinnä välttämättömät työmatkat tai paluu Suomeen. Lisäksi ulkoministeriö on tilannut Finnairilta kotiutuslentoja.

Tyhjinä koneita ei sentään tarvitse lentää. Koronatilanteen takia lentoyhtiöt ovat saaneet helpotusta periaatteesta, jonka mukaan reittejä pitää lentää niiden säilyttämiseksi.

"Meidän lentoreittimme on valittu Suomen kannalta kriittiset yhteydet huomioiden", Tallqvist sanoo.

Rahdin määrä vaihtelee reiteittäin. Kaikki kotimaan reitit ja osa lähialueiden reiteistä lennetään pienemmillä ATR-koneilla, joihin rahtia ei kovin paljon mahdu.

Aasiaan Finnair tekee pelkkiä rahtilentoja, joissa kulkee muun muassa suojatarvikkeita, lääkinnällisiä tuotteita, elintarvikkeita ja komponentteja.

Finnairin henkilöstöstä valtaosa on lomautettuina. Yhtiö kertoo tulevaisuuden näkymistään ja taloudellisesta tilanteestaan tulostiedotuksessa keskiviikkona 29.4.

Kari Salonen
Kansainvälisiä lentoja liikennöidään vain Helsinki-Vantaalta, Turusta ja Maarianhaminasta.
Lue lisää

Suora lähetys klo 15.30: Kuinka korona torjutaan rajanylityspaikoilla?

Hallitus palauttaa matkustusrajoituksia ja sisärajavalvontaa – riskimaihin ei pidä matkustaa

Ketkä saavat matkailla Suomeen? Näitä maita esitetään Ylen tietojen mukaan hallitukselle

Matkustajaliikenne laivoilla alkoi, mutta vapaa-ajan matkustamista ei suositella