Teknologiateollisuus arvioi: Vientiyrityksillä tarve 3–5 miljardin euron suorille tuille – pohjakosketusta odotetaan vasta loppuvuodesta - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

Teknologiateollisuus arvioi: Vientiyrityksillä tarve 3–5 miljardin euron suorille tuille – pohjakosketusta odotetaan vasta loppuvuodesta

Alan yritysten arjouspyynnöt vähentyneet tuntuvasti.
Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvolan mukaan tarve on miljardiluokan tuille. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Teknologiateollisuus ry arvioi, että valtion on valmistauduttava tukemaan vientiyrityksiä miljardiluokan tuilla. Yhdistyksen toimitusjohtajan Jaakko Hirvolan mukaan elinkelpoisten yritysten suoran tuen tarve voi olla 3–5 miljardia euroa tai jopa enemmän.

Hirvola korostaa, että koronakriisistä taloudelle aiheutuva tilanne on epävarma ja arvioidun summan on tarkoitus toimia signaalina tuen tarpeesta. Olennaista tarvittavan tuen laajuudessa on koronaviruksen vuoksi säädettyjen rajoitustoimien purkaminen niin Suomessa kuin maailmalla.

"Kun Suomi on niin vientivetoinen talous, paljon riippuu siitä, miten erityisesti Euroopassa rajoituksia päästään purkamaan ja siellä kysyntä kasvamaan", Hirvola sanoo STT:lle.

Teknologiateollisuuden selvityksen mukaan alan yrityksille tulleiden tarjouspyyntöjen määrä on vähentynyt tuntuvasti. Yritykset odottavat pohjakosketusta vasta loppuvuodesta, koska aiemmin tehdyistä tilauksista riittää vielä töitä joksikin aikaa.

"Toki joillakin yrityksillä menee edelleen varsin hyvin. Kaikki yritykset joutuvat joka tapauksessa suunnistamaan sakeassa sumussa, ja kriisitilanteet ovat omiaan vain kasvattamaan yritysten välisiä eroja", yhdistyksen pääekonomisti Petteri Rautaporras sanoo tiedotteessa.

Alan tarjouspyyntöjä mittaava saldoluku oli Teknologiateollisuuden kyselyssä heikoin sitten finanssikriisin. Saldoluku on saatu vertaamalla niiden yritysten määrää, jotka ovat kertoneet tilausten laskeneen, pysyneen samalla tasolla tai nousseen. Kysely järjestetään normaalisti vuosineljänneksittäin.

Tämänhetkisen tilanteen perusteella lomautuksia jo tehneiden ja niitä vasta kaavailevien yhtiöiden osuus on yhtä suuri. Teknologiateollisuuden kyselyyn vastanneista yrityksistä kolmasosa on kertonut jo lomauttaneensa henkilöstöä tai tekevänsä niin lähiaikoina. Toinen kolmannes puolestaan kertoo valmistautuvansa niihin 1–3 kuukauden sisällä.

Tämän hetken arvion mukaan lomautukset tulevat jossain määrin koskettamaan kolmasosaa alan henkilöstöstä.

Irtisanomisia on tehnyt vasta runsaat viisi prosenttia yrityksistä. Lähikuukausina niihin uskoo turvautuvansa vielä useampi. Toisaalta 80 prosenttia kaikista vastaajista arvioi, että irtisanomiset eivät ole nyt ajankohtaisia.

Teknologiateollisuus ry lähetti kyselyn jäsenyritystensä toimitusjohtajille ja sai 640 vastausta.

Toimitusjohtaja Jaakko Hirvola vaatii yritysten toipumisen tukemiseksi mittavia panostuksia tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan. Hän kaipaa esimerkiksi julkisia hankintoja, Vaken ilmastorahaston käynnistämistä ja Business Finlandin veturiohjelman rahoituksen kolminkertaistamista.

"Lisäsatsauksia tarvitaan myös koulutukseen sekä täsmätoimia kriisin vuoksi lomautetuille ja työttömäksi jääville", sanoo Hirvola.

Lue lisää

Kaivoslaki ja yritystukien järjettömyys

Oman tuotannon tuki turvaa omavaraisuuden

Maaseudun yritysten koronatuen haku alkoi – hakemuksia otettu vastaan aamusta asti

Asiakas ratkaisee yrityksen kohtalon