VR:n junien matkamäärät vähentyneet noin 90 prosenttia koronakriisin takia - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

VR:n junien matkamäärät vähentyneet noin 90 prosenttia koronakriisin takia

Venäjän-liikenne keskeytyi ja yöjunaliikenne jäi tauolle.
Matkamäärien palautumiseen normaaliksi liittyy VR:n mukaan paljon epävarmuutta. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

VR kertoo junien matkamäärien vähentyneen noin 90 prosenttia sekä kauko- että lähijunaliikenteessä koronakriisin takia. Yhtiö arvioi alkuvuoden liiketoimintakatsauksessaan, että VR Groupin liiketoiminnan volyymit ja taloudellinen tulos pienentyvät merkittävästi kuluvan vuoden aikana.

Vaikka vaikutusten odotetaan jäävän väliaikaisiksi, matkamäärien palautumiseen normaaliksi liittyy VR:n mukaan paljon epävarmuutta.

"Vielä alkuvuonna kaukoliikenteen matkamäärien kasvu oli lupaavaa. Koronapandemian vaikutukset alkoivat näkyä rautateillä erityisesti maaliskuun puolivälin jälkeen, kun hallitus linjasi poikkeusolojen toimenpiteistä Suomessa", sanoo VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson tiedotteessa.

Janssonin mukaan kriisin syvyys ja kesto ovat vaikeasti ennustettavia, mikä tekee supistamistoimien mitoittamisen vaikeaksi.

VR on supistanut kauko- ja lähijunaliikennettään ja ilmoittanut koko konsernin henkilöstöä koskevista lomautussuunnitelmista. Koronakriisin takia Venäjän-liikenne keskeytyi ja yöjunaliikenne jäi tauolle. Maaliskuussa VR ilmoitti myös kaukojunaliikenteen ja asemien ravintolapalveluiden sulkemisesta toistaiseksi.

VR Groupin liikevaihto laski tammi-maaliskuussa 4,5 prosenttia vuoden takaisesta noin 231 miljoonaan euroon. Vertailukelpoinen liikevoitto laski 26 prosenttia noin 10 miljoonaan euroon.

Lue lisää

VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä viidellä paikkakunnalla

Tieliikenteen vuotuinen määrä putoaa ensi kertaa vuosikymmeniin – tuskin tällaisessa kuopassa käytiin 80- tai 70-luvullakaan, sanoo liikenneasiantuntija

Myrskyn aiheuttamat vauriot haittaavat edelleen junaliikennettä

VR varautuu kesän vilkkaimpaan aikaan poikkeusoloissa – liput juhannusjuniin on ostettava etukäteen