Talous

Yritystoiminnan päättämiset lisääntyneet – työeläkeyhtiö huolissaan yrittäjistä, jotka lopettavat yritystoiminnan turhaan

Työeläkeyhtiö Elon asiakkaiden maksuaikapyynnöt ovat moninkertaistuneet ja vapaa-ajan aktiviteetteihin keskittyvien yritysten toiminnan päättyminen on lähes kolminkertaistunut.
Jaana Kankaanpää
Palvelualoilla sekä taiteisiin, viihteeseen ja virkistykseen keskittyvillä aloilla yritysten toimintaa on päättynyt lähes kolme kertaa enemmän kuin edellisvuonna.

Koronaviruskriisin takia moni yritys on joutunut ahdinkoon. Vaikka maksuaikapyynnöt ovat kasvaneet, nousu on ollut odotettua pienempää.

Noin 1 300 työeläkeyhtiö Elon yrittäjäasiakasta on päättänyt YEL-vakuutuksensa yritystoiminnan loppumisen takia koronaviruskriisin alettua. Määrä on yli kaksinkertaistunut vuoden 2019 vastaavasta ajankohdasta. Elo vastaa kaikkiaan noin 83 000 yrittäjän työeläkevakuutuksesta.

Palvelualoilla sekä taiteisiin, viihteeseen ja virkistykseen keskittyvillä aloilla yritysten toimintaa on päättynyt lähes kolme kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Kuljetus- ja varastointialalla toimintaa on päättynyt noin kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna.

"Hieman yllättäen majoitus- ja ravitsemisala ei vielä näy yhtä voimakkaasti luvuissamme, mutta myös siellä vakuutuksia on päättynyt selvästi enemmän verrattuna viime vuoteen", sanoo Elon kehittämispäällikkö Kristiina Sandén.

Elo tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden siirtää eläkevakuutusmaksujen eräpäiviä nyt yli kuukaudella ilman viivästyskorkoa. Tähän mennessä noin joka kymmenes yrittäjä on hakenut maksuaikaa YEL-vakuutuslaskuilleen.

Lisäksi noin 3 900 asiakasta on siirtänyt työntekijöiden eläkevakuutusmaksuja maalis- ja huhtikuun aikana yli kuukaudella. Se on noin kahdeksan prosenttia Elon koko asiakaskannasta. Näin ollen pieni osa asiakkaista on tähän mennessä hakenut maksuaikajoustoa, vaikka kasvua vuoteen 2019 verrattuna on merkittävästi.

"Verrattuna edeltävän vuoden maaliskuuhun maksuaikaa on pyydetty seitsemän kertaa enemmän. Huhtikuussa maksuaikapyyntöjen määrä oli viisinkertainen viime vuoden samaan ajankohtaan verrattuna", kertoo Sandén.

Elon mukaan moni yrittäjä ei tiedä, että yrittäjän eläkevakuutus joustaa tilanteen sitä vaatiessa. Esimerkiksi vakuutusmaksut määrittävän YEL-työtulon määrää voi muuttaa, kun työskentelyssä tapahtuu merkittävä muutos.

"Koronaviruksen aiheuttama äkillinen asiakas- tai tilauskato voi vaikuttaa tulovirtaan niin paljon, että YEL-työtulon pienentäminen helpottaa yrittäjän taloutta ja on tässä tilanteessa perusteltua. Jos muutostarvetta on nyt, kannattaa asia hoitaa pian: YEL-työtuloa kun ei voi muuttaa takautuvasti", toteaa Sandén.

YEL-vakuutusmaksuille voi saada myös tilapäistä joustoa alaspäin 10–20 prosenttia. Se kuitenkin edellyttää useiden ehtojen täyttymisen ja siitä on sovittava erikseen oman työeläkeyhtiön kanssa.

Niin kauan kuin yritystoimintaa on, yrittäjällä täytyy lain mukaan olla YEL-vakuutus. Vakuutuksen voi päättää, jos elinkeinotoiminta yrittäjänä on kokonaan lakannut tai yrittäjä ei enää ole muuten vakuuttamisvelvollinen.

"Jos esimerkiksi YEL-työtulo jää vuodessa alle 7 958,99 euron, YEL-vakuutus ei ole enää pakollinen", sanoo Sandén.

Poikkeustilanteen takia hallitus ja eduskunta ovat päättäneet, että yrittäjät voivat saada tilapäisesti työmarkkinatukea 30.6. asti, vaikka yritystoiminta ei olisikaan päättynyt.

Aiemmin yritystoiminnan on täytynyt päättyä kokonaan ja YEL-vakuutus on pitänyt irtisanoa työttömyysturvan saamiseksi. Nyt työmarkkinatuen kohdalla riittää, että yritystoiminta päätoimisena elinkeinona on loppunut ja että yritystoiminnasta saatava tulo on merkittävästi pudonnut.

Lue lisää

Eläkeläiset kehottavat kesällä eläkkeelle jääviä nauttimaan elämästä: "Jäätelöä, pyöräilyä ja kahvit jossain aurinkoisella terassilla"

Asiantuntija varoittaa aloittavia yrittäjiä: Älä maksa matalia eläkemaksuja

Ministeri Saarikko: Hoiva-alan toimijat kokoukseen Esperi-tapauksen tiimoilta

Taistelu veroparatiiseja vastaan alkanut