Talous

Luoteis-Lappi: Rajavartiosto kielsi kauppiaan ruokakuljetukset Ruotsin puolelta Kolariin, Tulli sallisi

Muonionjoen varressa Ruotsissa toimiva kauppias ei saa toimitettua Kolarin puolelle ostoksia. Alempana Tornion ja Haaparannan rajalla sama kuitenkin on sallittua.
Pekka Fali
Muonionjoen varressa yritykset elävät tyypillisesti asiakkaista rajan molemmin puolin. Nyt Rajavartiolaitoksen tiukka linjaus ruokaostosten kuljetuksista lisää koronatilanteen vaikeuksia ainakin Kaunisjoensuun Ica-kauppiaalle.

Ica Lahtis -kaupan yrittäjä Lena Snell Ruotsin Kaunisjokisuussa on harmissaan, koska hän ei saa toimittaa Kolarin puolelle asiakkailleen ruokaa kotiin. Sama on kuitenkin mahdollista Haaparannan ja Tornion välillä. Asiaa uutisoi Luoteis-Lappi torstaina.

Rajavartiolaitos on kieltänyt suomalaista kuljetusyritystä hakemasta ruokaostoksia Kolarissa sillan yli Ruotsin puolelta. Se tulkitsee, että tavaraa saa tuoda vain, jos se tulee myös Suomen puolella yritykselle ja jaetaan vasta sitten eteenpäin yksityisasiakkaille.

Tornion tullin johtaja Juha Heikkilä sanoo Luoteis-Lapin uutisessa, että tullin näkökulmasta ostosten kuljettamiseen ei ole estettä poikkeustilan aikanakaan. EU:n sisärajaliikennettä koskevat säädökset ovat edelleen voimassa.

Asiaan tarttui lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.). Hän vaatii tiedotteessa, että Rajavartiolaitos muuttaa välittömästi kantaansa ja koko länsirajalla otetaan yhtenäinen käytäntö kuljetuksiin.

"Määräysten tulkinta on näkemykseni mukaan virheellistä. Tästä tulee toimenpiteitä, jos linja ei muutu. Hämmentävintä tässä on, että tällainen sama toiminta sallitaan kuitenkin Tornion ja Haaparannan rajalla". Kärnä kirjoittaa.

Luoteis-Lapin mukaan Pellossa kauppatavaroiden kuljetukset on myös kielletty. Sen sijaan Haaparannan Maxi Ica Stormarknad ainakin mainostaa kuljetuksia sekä Ruotsin että Suomen puolella.

Lena Snell ilmoittaa, että joutuu lopettamaan kaupan toiminnan, jos raja ei avaudu 13. toukokuuta mennessä. Paikallinen Ica-ketjuun kuuluva kauppa elää pitkälti suomalaisista asiakkaista.

Luoteis-Lapin uutinen

Lue lisää

Keskustan Mikko Kärnä syyttää Helsingin kaupunkia ympäristörikoksesta lumien kippaamisessa mereen – teki rikosilmoituksen poliisille

Rajavartiolaitoksen rooli on selvä

HS: Poliisi aloittaa esitutkinnan Mikko Kärnän professori Tuomas Ojasta koskevasta tviittailusta

Kärnä: Selvitytän professori Ojasen oman syyllistymisen rikokseen