Omakotiliitto tyrmää kiinteistöverotuksen korottamisen koronan takia – "Asunnon omistaminen on yleistä myös pienituloisten joukossa" - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Omakotiliitto tyrmää kiinteistöverotuksen korottamisen koronan takia – "Asunnon omistaminen on yleistä myös pienituloisten joukossa"

Verotuotot tulee kerätä muuten kuin asumiskustannuksissa, Omakotiliitto vaatii.
Jaana Kankaanpää
Korotus ei kohdistu vain varakkaisiin, kuten Vihriälän raportissa mainitaan, Omakotiliitto kritisoi.

Omakotiliitto torjuu jyrkästi ehdotukset kiinteistöverotuksen korottamisesta korona-toimenpiteenä.

Liito viittaa Vihriälän työryhmän ehdotukseen selvittää kiinteistöveron selvää korottamista. Työryhmän perusteluna on, että kiinteistövero vääristää vain vähän taloudellista toimeliaisuutta ja korotus kohdistuisi keskimääräistä varakkaampaan ja ikääntyneempään väestöön.

Omakotiliiton mukaan Vihriälän työryhmän ajattelussa on virhe.

"Asunnon omistaminen on Suomessa yleistä, ja asunnon omistaminen on hyvinkin yleistä kaikissa tuloluokissa, myös pienituloisten joukossa", liitto sanoo tiedotteessa viitaten Tilastokeskuksen tietoihin.

"Kiinteistöverotuksen nostaminen korona-korjaustoimenpiteenä on virhe. Kiinteistöveron korotuksesta aiheutuva maksutaakka voi muodostua ylivoimaiseksi erityisesti niille, jotka ovat virustilanteen takia menettäneet tulojaan joko yritystoiminnan hiipumisen tai lomautusten takia."

Liiton mukaan korotukset rasittavat lisäksi erityisesti yksinasuvia talouksia, joista 599 000 asuu omistamassaan asunnossa ja 329 600 on eläkeläisiä.

Liitto huomauttaa, että kiinteistöverotuksen korotukset siirtyvät vuokriin tuetun asumisen ulkopuolella, joten ne tulevat maksettavaksi tuloluokista ja varallisuudesta riippumatta.

"Korotus ei kohdistu vain varakkaisiin, kuten raportissa mainitaan. Yhteiskunnan ei tule ajaa kasvavaa osaa suomaisista asumisen tukien piiriin, vaan asumiskustannusten jatkuva nousu tulee pysäyttää, ja verotuotot kerätä muuten kuin asumiskustannuksissa”, toteaa Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors.

Lue lisää

MMM:n Husu-Kallio kausityöntekijöiden koronatartunnoista: Tilanne on hallinnassa, tilat ovat toimineet oikein

Yritysanalyytikon arvio: Monella yrityksellä kassa taas tyhjä loka–marraskuussa: "Tukirahoituksella on yrityksille ostettu vain aikaa"

Rovaniemellä todettiin koronatartunta seikkailupuistossa käyneellä lapsella – viime keskiviikkona keskipäivällä vierailleet karanteeniin

Suomessa ei yhtään uutta koronaan liittyvää kuolemaa – vuorokauden aikana yksi uusi tartunta