Talous

Kuluttajahinnat laskivat huhtikuussa – inflaatio Tilastokeskuksen mukaan -0,3 prosenttia

Muun muassa bensiinin ja korvattavien reseptilääkkeiden hinnat ovat laskeneet.
Bensiinin hinta laski tuntuvasti huhtikuussa. LEHTIKUVA / Timo Toivanen

Kuluttajahintojen vuosimuutos oli huhtikuussa -0,3 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Maaliskuussa inflaatio oli 0,6 prosenttia. Inflaation laskun aiheutti muun muassa bensiinin ja korvattavien reseptilääkkeiden hintojen lasku.

Huhtikuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten savukkeiden, hedelmien, sähkön ja hoitovastikkeen kallistuminen. Myös maaliskuuhun verrattuna huhtikuussa kuluttajahintojen muutos oli -0,3 prosenttia, mikä johtui lähinnä bensiinin hinnan laskusta.

Tilastokeskuksen haastattelijat keräävät kuluttajahintaindeksiä varten kaiken kaikkiaan 44 000 hintatietoa lähes 470 hyödykkeestä noin 2 700 liikkeestä aina kuukauden puolivälissä. Hinta-aineistoa täydennetään elintarvikkeiden osalta myös kassapääteaineistolla, josta saadaan noin kolme miljoonaa hintatietoa laskentaan. Lisäksi noin 1 000 hintatietoa kerätään keskitetysti.

Euroalueen inflaatio oli huhtikuussa ennakkotietojen mukaan 0,4 prosenttia. Maaliskuussa se oli 0,7 prosenttia.

Lue lisää

Talous on elpymässä, mutta suuren inflaation ei uskota vieläkään palaavan – taloustieteen professorin mukaan velkaantuneet maat haluavat matalia korkoja

Syyskuussa kuluttajahinnat nousivat Suomessa 0,2 prosenttia – euroalueella kuluttajahinnat laskivat

Analyysi: Mihin uskaltaisi sijoittaa – kestääkö pörssi, iskeekö pahamaineinen deflaatio?

Kuluttajahinnat nousivat hitusen viime vuoden elokuusta