Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutkii tarkemmin automaattiyhtiö Automatian myynnin vaikutukset – yrityskaupasta saattaa aiheutua haitallisia vaikutuksia jo ennestään keskittyneelle markkinalle - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutkii tarkemmin automaattiyhtiö Automatian myynnin vaikutukset – yrityskaupasta saattaa aiheutua haitallisia vaikutuksia jo ennestään keskittyneelle markkinalle

Yrityskaupasta kerrottiin helmikuun lopulla.
Jarkko Sirkiä
Automatia vastaa keskitetysti suomalaisten pankkien rahahuollosta ja siihen liittyvästä infrastruktuurista muun muassa ylläpitämällä Otto-automaattiverkostoa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) kertoo, että se aloittaa jatkokäsittelyn yrityskaupassa, jossa ruotsalainen Loomis AB hankkii Automatia Pankkiautomaatit Oy:n OP:lta, Danske Bankilta ja Nordealta. Yrityskaupasta kerrottiin helmikuun lopulla.

Loomis on ruotsalainen julkinen osakeyhtiö, joka tarjoaa Suomessa arvokuljetus- ja rahankäsittelypalveluita sekä kokonaisvaltaisia palveluratkaisuja eri alojen toimijoille, mutta etenkin pankki- ja vähittäiskauppasektoreille. Automatia taas on OP:n, Danske Bankin ja Nordean tasaosuuksin omistama yhtiö, joka vastaa keskitetysti suomalaisten pankkien rahahuollosta ja siihen liittyvästä infrastruktuurista muun muassa ylläpitämällä Otto-automaattiverkostoa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on kiinnittänyt alustavassa tarkastelussaan huomiota erityisesti siihen, että yrityskaupasta saattaa aiheutua haitallisia vaikutuksia jo ennestään keskittyneellä arvokuljetus- ja rahankäsittelypalveluiden markkinalla. Automatialla nimittäin on keskeinen asema Suomen rahahuollossa.

"Yrityskaupan myötä muut erilaisia rahankäsittely- ja rahahuoltopalveluita tarjoavat yritykset saattaisivat menettää pääsyn keskeisiin Automatian järjestelmiin", virasto ennakoi mahdollista uhkakuvaa.

Jatkokäsittelyssä tutkitaan, estääkö yrityskauppa olennaisesti tehokasta kilpailua Suomen markkinoilla tai niiden oleellisella osalla. Käsittelyn jälkeen Kilpailu- ja kuluttajavirasto voi hyväksyä yrityskaupan sellaisenaan, määrätä ehtoja sen hyväksymiselle tai esittää, että markkinaoikeus kieltää kaupan.

Jatkokäsittely voi kestää enintään 69 työpäivää. Markkinaoikeus voi pidentää jatkokäsittelyaikaa korkeintaan 46 työpäivällä.

Lue lisää:

Ruotsalainen Loomis ostaa Automatian pankkiautomaatit – Suomen toimitusjohtaja: "Käteisellä edelleen on sijaa suomalaisessa yhteiskunnassa"

Pankkiautomaattiyhtiö Automatian omistaja vaihtuu – rahan käsittelijä Loomis ostaa koko osakekannan

Lue lisää

Isojoen Konehallille vaaditaan 9 miljoonan euron sakkoa kilpailun rajoittamisesta

Käännös Pravdaan päin!

Alman ja Sanoman suuri aluelehtikauppa valmistui

Kuluttaja-asiamies vie sähköyhtiö Fi-Nergy Voiman markkinaoikeuteen