EK vaatii toimia nopean elpymisen mahdollistamiseksi - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

EK vaatii toimia nopean elpymisen mahdollistamiseksi

Talouden hidas palautuminen tietäisi jopa 13 prosentin pudotusta bruttokansantuotteeseen.
Lundmarkin mukaan Suomessa voidaan itse vaikuttaa siihen, toipuuko maa kriisistä nopeasti. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Lundmark vetoaa, että maan hallituksen on tehtävä kaikki toimet nopean toipumisen mahdollistamiseksi.

"Suomessa voidaan itse vaikuttaa siihen, toipuuko maa kriisistä nopeasti vai onko edessä uusi tautiaalto ja hidas palautuminen. Ero näiden skenaarioiden välillä on valtava", Lundmark sanoo tiedotteessa.

EK arvioi, että nopeassa toipumisessa bruttokansantuote supistuisi tänä vuonna viisi prosenttia. Hidas palautuminen tietäisi 13 prosentin pudotusta.

Euroina ero nopean ja hitaan vaihtoehdon välillä tarkoittaa tänä ja ensi vuonna yhteensä 41 miljardia euroa pienempää bruttokansantuotetta.

Kaksi viikkoa sitten julkistetun EK:n raportin mukaan talouden nopea palautuminen vaatii suojavälineiden riittävää saatavuutta ja käyttöä, valmiutta lisätä koronatestausta voimakkaasti ja jäljittämisen merkittävää tehostamista.

Tämän lisäksi tarvitaan turvallisia toimintatapoja talouden avaamiseksi. Niitä ovat turvallinen työ, asiointi ja liikkuminen.

"Näiden toimien onnistuminen on varmistettava viipymättä, sillä epäonnistumisesta maksettava hinta on kestämättömän korkea", Lundmark vaatii.

Lue lisää

Yritysanalyytikon arvio: Monella yrityksellä kassa taas tyhjä loka–marraskuussa: "Tukirahoituksella on yrityksille ostettu vain aikaa"

Rovaniemellä todettiin koronatartunta seikkailupuistossa käyneellä lapsella – viime keskiviikkona keskipäivällä vierailleet karanteeniin

Suomessa ei yhtään uutta koronaan liittyvää kuolemaa – vuorokauden aikana yksi uusi tartunta

Finanssikriisin uhka ei ole väistynyt