Koronapandemia voi syöstä miljoonia äärimmäiseen köyhyyteen Afrikassa, varoittaa YK:n pääsihteeri - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Koronapandemia voi syöstä miljoonia äärimmäiseen köyhyyteen Afrikassa, varoittaa YK:n pääsihteeri

Pandemia uhkaa Afrikan kehitystä ja entisestään pahentaa pitkään jatkunutta epätasa-arvoa mantereella
LEHTIKUVA/AFP
Ugandassa on vaadittu hallitusta lisäämään ruoka-apua.

Afrikassa koronaviruspandemia voi syöstä miljoonia ihmisiä äärimmäiseen köyhyyteen, varoittaa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres. Samalla Guterres peräänkuulutti maailmanlaajuista solidaarisuutta Afrikan mantereen hyväksi.

Hänen mukaansa pandemia uhkaa Afrikan kehitystä ja entisestään pahentaa pitkään jatkunutta epätasa-arvoa mantereella. Lisäksi koronatilanne lisää nälkää, aliravitsemusta ja tautiherkkyyttä.

Pääsihteeri kommentoi Afrikan tilannetta tiedotteessa, joka julkaistiin Afrikan mantereelle suunnattuja suosituksia sisältävän YK:n tutkimuksen yhteydessä.

Guterres onnitteli lausunnossaan Afrikkaa siitä, että mantereella on vastattu pandemiaan nopeasti. Tähän mennessä koronaan liittyviä kuolemia on tiedossa koko Afrikan mantereella runsaat 2  500.

Guterresin mukaan varmistettujen tapausten määrä on alempi kuin oli pelätty, mutta Afrikassa ollaan pandemian alkuvaiheessa ja sekasorto voi kärjistyä nopeastikin.

YK:n pääsihteerin mukaan myös Afrikan mailla pitäisi olla nopea, tasapuolinen ja edullinen pääsy kaikkiin mahdollisiin rokotteisiin ja hoitoihin.

Suositustensa lomassa Guterres muun muassa kehotti kansainvälisiin toimiin Afrikan terveydenhuoltojärjestelmien vahvistamiseksi, ruokavarantojen ylläpitämiseksi ja talouskriisin välttämiseksi.

Hänen mielestään on myös tärkeää tukea koulutusta, turvata työpaikkoja sekä pitää kotitaloudet ja yritykset pinnalla. Lisäksi tulisi auttaa mannerta varautumaan palkka- ja vientitulojen menetyksiin.

Guterres myös peräänkuulutti, että kansainvälinen yhteisö tarjoaisi yli 200 miljardin dollarin verran ylimääräistä tukea auttaakseen Afrikkaa toipumaan pandemiasta.

Pääsihteeri kertoi myös puhuvansa laajan velkakehyksen puolesta, joka mahdollistaisi muun muassa velkatauon niille maille, jotka eivät pysty suorittamaan velkojaan.

Lue lisää

Korona leviää nyt Venäjän Arkangelin alueella

Arkkipiispa Mäkisen vetämä arviointiryhmä: Korona paljasti hyvinvoinnin murtumakohtia – "Yhteiskunnan selviytyminen riippuu kaikista heikoimmista"

Uutispäälliköltä: Nyt jaetaan isolla kauhalla – Kiintoisa uutinen maaseudulle on vihreä valo biotuotetehtaalle

Hetemäki julkisti ohjeet hallitukselle: Alueiden palvelut pitää turvata kriisien sietokyvyn parantamiseksi – katso koronainfo