Kolmen kohdan selviytymisohjelma – Suomen Yrittäjät ja Kuntaliitto suosittelevat kunnille täsmätoimia koronakriisiin - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Kolmen kohdan selviytymisohjelma – Suomen Yrittäjät ja Kuntaliitto suosittelevat kunnille täsmätoimia koronakriisiin

Suomen Yrittäjät ja Kuntaliitto sopivat jo toista kertaa tänä vuonna yhteisistä keinoista koronakriisin nujertamiseksi.
Pekka Fali
Julkinen terveydenhoito saattaa kuormittua, jos soteyritysten palvelut katoavat yksityiseltä puolelta.

Kuntien ja yritysten pitää löytää tie kriisistä ulos yhdessä. Suomen Yrittäjät ja Kuntaliitto antoivat kunnille yhteiset suositukset, joilla jälleenrakennus saadaan käyntiin.

Suositusten tavoitteena on palauttaa yritysten toimintaedellytyksiä ja turvata alueiden työpaikkoja ja kuntien elinvoimaisuutta.

"Ensimmäiset yhteiset suositukset annoimme jo kriisin alkumerkeillä maaliskuussa. Ne otettiin kunnissa laajasti käyttöön, ja siten pidettiin yllä uskoa tulevaisuuteen", Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala kiittää kuntia.

Nämä suositukset ovat uusia ja tähtäävät kriisistä palautumiseen ja pidempiaikaiseen yhteistyöhön.

Joukossa on joustoon kannustamista muun muassa kuntien yrityksiltä perimissä maksuissa sekä kunnan tarjoamien toimitilojen vuokrausehdoissa.

Yksi suosituksista on, että kunnanjohtaja, elinkeinojohtaja ja yrittäjäyhdistyksen johto jatkavat tiivistä vuoropuhelua yritysten toimintaedellytysten ja kunnan elinvoiman turvaamiseksi.

"Tavoitteena on seurata käyttöön otettujen toimenpiteiden vaikutuksia ja päivittää niitä. Yhteistyölle luodaan vakiintuneet toimintatavat," Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen kannustaa.

Suosituksia annetaan lisäksi julkisista hankinnoista, sosiaali- ja terveyspalveluista sekä palveluseteleistä.

Kujalan mukaan palvelusetelin arvoihin voi tehdä kustannustason nousua vastaavat tarkistukset mahdollisuuksien mukaan jo takautuvasti kriisin alusta eli maaliskuusta lähtien.

"Tämä on erittäin perusteltu suositus koska koronakriisi on aiheuttanut soteyrityksille ennakoimatonta kustannustason nousua esimerkiksi henkilöstön sairausloma- ja karanteenikulujen sekä suojainhankintojen kautta", Kujala muistuttaa.

Palvelusetelibudjettien riittävyys varmistaa palvelujen saatavuutta. Jos palveluseteleiden myöntäminen kesken vuoden loppuu, kuormitus näkyisi julkisen sektorin palveluissa.

Uudet suositukset julkistettiin keskiviikkona Suomen Yrittäjien Kunnallisjohdon seminaarin KoronaExtra-etätilaisuudessa.

Lue lisää

Hallituksessa epävarmuutta EU:n elpymisrahaston merkityksestä – keskusta ei ollut vielä valmis hyväksymään yhteistä kantaa

Seuraako Suomi tiukinta nelikkoa ja vaatii EU:n elpymispakettiin muutoksia – hallitus linjaa kantansa

Hetemäki julkisti ohjeet hallitukselle: Alueiden palvelut pitää turvata kriisien sietokyvyn parantamiseksi – katso koronainfo

Espanja aikoo pidentää poikkeustilaa jälleen kerran – kyseessä jo kuudes pidennys koronakriisin aikana