Komissio esittää EU:lle 750 miljardin rahastoa koronakriisistä toipumiseen - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

Komissio esittää EU:lle 750 miljardin rahastoa koronakriisistä toipumiseen

Tukien osuus olisi alustavien tietojen mukaan 500 miljardia. Loput 250 miljardia jaettaisiin lainoina.
Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin on määrä esitellä elpymisrahasto ja päivitetty budjettiesitys virallisesti tänään iltapäivällä. LEHTIKUVA/AFP

EU-komissio esittää 750 miljardin euron elpymisrahastoa koronaviruspandemian aiheuttamasta talouskriisistä toipumiseen. Asiasta kertoo talouskomissaari Paolo Gentiloni Twitterissä.

STT:n tietojen mukaan rahastosta jaettaisiin 500 miljardia euroa tukina ja 250 miljardia euroa lainoina.

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin on määrä esitellä elpymisrahasto ja päivitetty budjettiesitys virallisesti tänään iltapäivällä. STT:n tietojen mukaan komission päivitetty ehdotus vuosien 2021–2027 budjetin eli rahoituskehyksen kokonaistasosta on noin 1 100 miljardia euroa.

EU-maiden johtajat sopivat uuden elpymisrahaston luomisesta videokokouksessa jo huhtikuussa, mutta yksityiskohdat jäivät tuolloin auki.

Viime viikolla suuret jäsenmaat Saksa ja Ranska ehdottivat 500 miljardin euron elpymisrahaston perustamista. Ehdotuksessa rahasto rahoitettaisiin EU:n ottamalla lainalla ja varat jaettaisiin tukina niitä tarvitseville.

Osa jäsenmaista on suhtautunut Saksan ja Ranskan ehdotukseen epäillen ja haluaisi tukea koronatoipumista ainoastaan jäsenmaille annettavilla lainoilla.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi STT:n haastattelussa aiemmin tällä viikolla, että Suomi haluaa tiukat ehdot uuden välineen kautta myönnettävälle tuelle.

"Kun toimintaympäristössä tapahtuu näin merkittäviä muutoksia, on oltava valmiutta keskustella uudenlaisista ratkaisuista. Kuitenkin on tärkeää, että nämä välineet ovat tarkkarajaisia ja läpinäkyviä. Suomessa eduskunta lopulta päättää, voidaanko lähteä mukaan ja minkälaisiin välineisiin", Marin sanoi haastattelussa.

Marinin mukaan Suomi on puhunut lainaperusteisuuden puolesta, minkä hän kertoo tuoneensa esiin komission puheenjohtajalle von der Leyenille heidän puhelinkeskusteluissaan.

Suomi ei kuitenkaan ollut mukana tiukinta linjaa ajaneiden maiden, Tanskan, Itävallan, Hollannin ja Ruotsin yhteisessä kannanotossa.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoi tiistaina eurooppaministerien videokokouksen jälkeen, että tiukan talouslinjan maidenkin puheenvuoroissa kuului rakentavia sävyjä.

"Selvästi nyt halutaan löytää ratkaisu, ei haluta ajaa tätä umpikujaan. Ne ratkaisun avaimet löytyvät varmasti tästä kokonaisuudesta, jossa on mukana myös tämä koko seitsenvuotinen EU:n tuleva rahoituskehys."

Komission esityksen jälkeen sopua etsitään jälleen jäsenmaiden kesken. Odotettavissa on monimutkaiset neuvottelut, sillä elpymisrahasto ja monivuotinen rahoituskehys ovat yhdessä tuhti paketti jäsenmaiden pureskeltavaksi.

Rahoituskehyksessä eli yhteisessä budjetissa linjataan EU:n rahankäyttöä seitsemäksi vuodeksi. Siinä esimerkiksi määritellään, miten paljon varoja osoitetaan aluekehitykseen ja maatalouteen.

Tuppurainen arvioi tiistaina, että elpymisrahaston kytkeminen EU:n monivuotiseen budjettiin voi tukevoittaa Suomelle hyödyllisiä ohjelmia.

Tällaisia ovat esimerkiksi maatalouden kehittämisrahat sekä Horisontti-tutkimusrahoitusohjelma.

"Ehkä vielä kolmas meille myönteisiä tuloksia tuova on tämä oikeudenmukaisen siirtymän rahasto, jonka aiemmat luvut lupailivat meille yli 100 miljoonan euron EU-tukea fossiilisista irtautumiseen alueille, jotka todella tämäntyyppisiä varoja tarvitsevat, eli Itä- ja Pohjois-Suomeen", Tuppurainen sanoi.

Uuden rahoituskauden on määrä alkaa ensi vuoden alussa, mutta jäsenmaat eivät ole saavuttaneet vielä yhteisymmärrystä siitä, millainen tulevien vuosien budjetin pitäisi olla.

Päätökset yhteisestä rahankäytöstä tehdään EU-maiden kesken yksimielisesti. Edellisen kerran sopua yritettiin hieroa helmikuussa ennen kuin koronaviruskriisi kärjistyi Euroopassa.

Lue lisää

Komission ehdotus pysyy: EU:n elpymisvälineen koko tai lainojen ja avustusten suhde ei muuttunut huippukokouksen alla

Kulmuni MT:lle: Vaikeita päätöksiä ei kannata juosta karkuun

Hallitus neuvottelee jälleen rajapäätöksistä – Ohisalo suosittelee edelleen kotimaan matkailua

Sisäministerin mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet eivät saa jalkapantoja – keskustan Mikko Kärnä: "Meillä on hallituskriisi"