Uutta asuntoa etsitään nyt tositarkoituksella – käytettyjen asuntojen kysyntä kasvanut voimakkaasti - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

Uutta asuntoa etsitään nyt tositarkoituksella – käytettyjen asuntojen kysyntä kasvanut voimakkaasti

Alalla saatetaan pian joutua myymään eioota, kertoo Säästöpankkiryhmä.
Vesa-Matti Väärä
Käytettyjen asuntojen kysyntä on kasvanut voimakkaasti huhtikuusta lähtien.

Käytettyjen asuntojen kysyntä ja kauppamäärät laskivat rajusti maaliskuun puolivälissä koronarajoitusten astuttua voimaan. Huhtikuun puolenvälin jälkeen kysyntä on noussut nopeasti viime vuotta selvästi korkeammalle, ja myös toukokuun ensimmäisellä viikolla asuntokauppoja tehtiin lähes 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, ilmenee Säästöpankkiryhmän tiedotteesta.

Uusien myyntikohteiden määrä on sen sijaan laskenut lähes 45 prosenttia viime vuodesta. Myös uudisasuntojen kysyntä on lähes pysähtynyt koronapandemian aikana.

"Välittäjämme eri puolilta Suomea kertovat, että käytettyjen asuntojen kysyntä on kasvanut voimakkaasti huhtikuusta lähtien. Yksityisesittelyjen määrä ja asiakkaiden yhteydenotot esimerkiksi Etuovi.comin kautta ovat lisääntyneet huomattavasti. Haasteena on, ettei uusia kohteita tule nyt riittävästi myyntiin vastaamaan kasvaneeseen kysyntään", kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen tiedotteessa.

Rantasen mukaan pian uutta kotia etsiville joudutaan myymään eioota, jos käytettyjen asuntojen uusien myyntikohteiden määrä pysyy jatkossakin yhtä alhaisena.

"Riskinä on, että tarjonnan vähäisyys johtaa negatiiviseen kierteeseen asuntomarkkinoilla. Kun uusia kohteita ei tule myyntiin, jää yhä useammalta uusi koti löytymättä ja asunnonvaihtoa siirretään. Oma koti päätetään laittaa myyntiin vasta, kun uusi sopiva löytyy. Ja kun vanha halutaan myydä ennen kuin ostetaan uusi, kaupanteko hidastuu ja kauppamäärät laskevat", toteaa Rantanen.

Hän arvelee, että tarjonnan vähyys heijastuu markkinoihin negatiivisesti markkinoihin viimeistään heinä-elokuussa, mikäli uusien myytävien kohteiden määrä jatkaa laskuaan. Rantanen ei silti usko asuntojen hintojen romahdukseen.

Kuluttajien luottamus näyttää Säästöpankkiryhmän mukaan palautuneen ainakin hetkellisesti rajoitustoimien alussa tapahtuneen laskun jälkeen.

"Rajoitustoimien aikainen patoutunut kysyntä on lähtenyt liikkeelle. Vasta tulevat kuukaudet näyttävät, onko luottamuksen palautuminen ja kulutuksen kasvu pysyvää", Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen toteaa tiedotteessa.

"Virustilanteen kehittyminen, koronapandemian mahdollinen toinen aalto sekä viennin ja teollisuuden mahdollinen taantumapiikki syksyllä vaikuttavat suoraan taloutemme ja asuntomarkkinoidemme kehitykseen", Mikkonen jatkaa.

Hänen mukaansa ennusteiden antaminen on hankalaa, kun kehitykseen vaikuttaa talouden ulkopuolelta tuleva shokki. "Luottamus voi laskea nopeasti, jos taantuma iskee syksyllä voimakkaasti vientiin ja teollisuuteen."

Lue lisää

Koronan vuoksi sukeltanut asuntokauppa palautumassa vauhdilla – omakotitalokauppa oli kesäkuussa jo vuodentakaista vilkkaampaa

Vanhojen osakeasuntojen kauppa sukelsi toukokuussa – määrä putosi lähes kolmanneksella

Suomen Kiinteistönvälittäjät: Asuntokauppa palasi lähes normaaliin toukokuussa – yleisesittelyt alkavat kesäkuussa

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto: Asuntokauppojen määrä laski huhtikuussa kolmanneksen