Vanhojen asuntojen kauppa hidastui kolmanneksella huhtikuussa – kiinteistönvälitysyhtiö pelkää negatiivista kierrettä - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Vanhojen asuntojen kauppa hidastui kolmanneksella huhtikuussa – kiinteistönvälitysyhtiö pelkää negatiivista kierrettä

Hinnat nousivat huhtikuussa pääkaupunkiseudulla noin kaksi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna ja laskivat muualla maassa saman verran.
Sp-Kodin toimitusjohtajan Jukka Rantasen mukaan uteliaiden "renkaiden potkijoiden" määrä on laskenut asuntomarkkinoilla, mutta ostohalussaan varmat ovat yhä liikkeellä. Lehtikuva / Aku Häyrynen

Vanhojen osakeasuntojen kauppoja tehtiin huhtikuussa 35 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin, kertoo Tilastokeskus ennakkotietojensa mukaan.

Hinnat nousivat huhtikuussa pääkaupunkiseudulla noin kaksi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna ja laskivat muualla maassa saman verran. Vanha kerrostaloasunto maksoi Helsingissä huhtikuussa 4  800 euroa neliöltä.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat suurista kaupungeista eniten Turussa, jossa hintataso kipusi 3,6 prosenttia vuoden takaisesta. Helsingissä hinnat nousivat 2,5 prosenttia ja koko pääkaupunkiseudulla 1,9 prosenttia.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa hinnat laskivat vuodessa keskimäärin 2,2 prosenttia.

Kuudesta suurimmasta kaupungista hinnat laskivat ainoastaan Oulussa, jossa ne putosivat 3,8 prosenttia. Tampereella ja Vantaalla hinnat nousivat vajaan prosentin.

Tilastokeskus muodostaa tietonsa kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen asuntokauppojen perusteella.

Säästöpankin mukaan vanhojen asuntojen kysyntä nousi huhtikuussa selvästi viime vuotta korkeammalle tasolle maaliskuussa tapahtuneen romahduksen jälkeen. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen kertoo tiedotteessa haasteeksi kuitenkin sen, ettei uusia kohteita tule riittävästi myyntiin vastaamaan kasvaneeseen kysyntään.

Rantanen kertoo, että tämä on jo johtanut asuntojen kierron hidastumiseen. Hän pelkää, että tilanne voi johtaa negatiiviseen kierteeseen asuntomarkkinoilla.

"Kun uusia kohteita ei tule myyntiin, jää yhä useammalta uusi koti löytymättä ja asunnonvaihtoa siirretään. Oma koti päätetään laittaa myyntiin vasta, kun uusi sopiva löytyy. Ja kun vanha halutaan myydä ennen kuin ostetaan uusi, kaupanteko hidastuu ja kauppamäärät laskevat", Rantanen sanoo tiedotteessa.

Rantasen mukaan uteliaiden "renkaiden potkijoiden" määrä on laskenut asuntomarkkinoilla, mutta ostohalussaan varmat ovat yhä liikkeellä.

Samalla uusien myyntikohteiden määrä ja kysyntä on laskenut tuntuvasti, pankki kertoo.

Lue lisää

Tilastokeskus: Teollisuuden näkymät synkkenivät toukokuussa – uudet tilaukset romahtivat runsaan neljänneksen

Vanhojen osakeasuntojen kauppa sukelsi toukokuussa – määrä putosi lähes kolmanneksella

Tilastokeskus: Yrityksiä haettiin alkuvuonna konkurssiin reippaasti enemmän kuin vuosi sitten

Pääkaupunkiseudun vetovoima ei hiivu: Viime vuonna kokonaisnettomuutto oli suurin ainakin 50 vuoteen