Talous

TEM: Koronakriisin vaikutus työmarkkinoihin voi jäädä pelättyä pienemmäksi

TEMin ennuste ulottuu vuoteen 2022.
TEMin ennusteen mukaan työllisyysaste laskee vuoteen 2021 asti. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Koronakriisin vaikutus Suomen työmarkkinoihin voi jäädä työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan pelättyä pienemmäksi, jos uutta epidemia-aaltoa ja sitä torjuvia rajoitustoimia ei tule. Edellytyksenä on myös maailmantalouden elpyminen.

Työttömien työnhakijoiden määrän ennustetaan kuitenkin jäävän lähivuosina korkeammaksi kuin ennen kriisin alkamista. On myös riski, että vaikutukset työmarkkinoihin jäävät osittain pitkäaikaisiksi.

TEMin ennuste ulottuu vuoteen 2022.

Kuntaliitto arvioi, että koronakriisi heikentää kuntataloutta ensi vuonna 1,7 miljardia euroa. Valtaosa eli 1,4 miljardia euroa heikentymisestä selittyy kuntien verotulojen romahtamisesta. Samaan aikaan kuntien kustannusten odotetaan kasvavan 200 miljoonaa euroa.

Kuntaliiton ennusteen mukaan koronakriisi heikentää kaupunkien ja kuntien taloutta jo tänä vuonna yli miljardilla eurolla hallituksen päättämistä kuntien tukitoimista huolimatta.

Lue lisää

Maassamme on työvoimaa

Neljäs yritystukipaketti jäänee viimeiseksi, kun talous kasvaa nyt ripeästi

Työllisyys ylitti kesäkuussa 72 prosentin rajan – lomautusten määrä jatkoi laskuaan, mutta pitkäaikaistyöttömyys on yleistynyt selvästi vuodessa

Yle uutiset: Työllisyystilanne kohenee Pohjois-Pohjanmaalla, myös avoimia työpaikkoja runsaasti tarjolla