Talous

Uusien asuntolainojen nostot romahtivat toukokuussa 22 prosenttia viime vuoteen verrattuna – mökkilainojen suosi kovinta sitten vuoden 2011

Vaikka asuntolainat eivät kansalaisia entiseen malliin kiinnostaneetkaan, mökkilainamarkkina kävi toukokuussa poikkeuksellisen kuumana.
Ritva Tuomi
Viimeksi vapaa-ajanasuntolainoja nostettiin enemmän kuukauden aikana kesäkuussa 2011.

Vuodentakaiseen verrattuna toukokuussa nostettiin uusia asuntolainoja 22 prosenttia vähemmän. Suomen Pankista kerrotaan, että uusia asuntolainoja nostettiin 1,5 miljardin euron edestä.

Huhti- ja toukokuun vähäisistä nostomääristä huolimatta asuntolainakannan vuosikasvuvauhti ei ole kuitenkaan hidastunut. Kasvuvauhtia on ylläpitänyt osaltaan lyhennysvapaiden laaja käyttö. Suomen Pankki huomauttaa, että uudelleen neuvoteltujen asuntolainasopimusten määrä palasi kuitenkin ennätysvilkkaan huhtikuun jälkeen toukokuussa lähes normaalitasolle.

Toukokuussa uusien asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika ylitti ensimmäistä kertaa 21 vuotta ja oli 21 vuotta 4 kuukautta. Yli 70 prosenttia uusista asuntolainoista oli takaisinmaksuajaltaan yli 20 vuotta. Näyttäisi siltä, että pitkäaikaisten lainojen suosio on kasvanut, sillä toukokuussa takaisinmaksuajaltaan yli 29 vuoden lainojen osuus uusista asuntolainoista kasvoi yhdeksään prosenttiin viime vuoden viidestä prosentista.

Vaikka asuntolainat eivät kansalaisia entiseen malliin kiinnostaneetkaan, mökkilainamarkkina kävi toukokuussa poikkeuksellisen kuumana. Uusia vapaa-ajanasuntolainoja nostettiin 117 miljoonan euron edestä, mikä on 26 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Viimeksi vapaa-ajanasuntolainoja nostettiin enemmän kuukauden aikana kesäkuussa 2011. Kesäkuu on ollut lähes poikkeuksetta vilkkain nostokuukausi vuosittain.

Lue lisää:

Iskikö juhannuksena mökkikuume? Asiantuntija kertoo, mitä asioita moni ei muista huomioida mökkikaupoilla, vaikka kannattaisi

Mökkikauppa on muuttumassa myyjän markkinaksi: Hinnat ovat kääntyneet nousuun monen vuoden laskun jälkeen

Näin tuunaat mökkisi myyntikuntoon – "Kaikki menevät kaupaksi, kun hintapyyntö on realistinen"

Lue lisää

Koronaisku jäänee pelättyä vaimeammaksi, mutta ennusteet povaavat talouteen hidasta toipumista ja matelevaa työllisyyskasvua

Kokenut taikuri yllättyy itsekin

Rehn ohjaa Suomea EU:n yhteisrintamaan

Olli Rehn on nyt huolissaan liiasta säästämisestä: "Piikinomaisesti kasvanut säästämisaste ehkäisee sellaistakin kulutusta, joka olisi hyvin perusteltua kotimaisen kysynnän kannalta"