Valtiovarainministeriö pienensi arviotaan Suomen julkisen talouden kestävyysvajeesta - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Valtiovarainministeriö pienensi arviotaan Suomen julkisen talouden kestävyysvajeesta

Koronaviruspandemia on iskenyt rajusti Suomen talouteen, mikä heikentää myös julkisen talouden lähivuosien näkymiä.
Valtiovarainministeriö pienentää arviotaan julkisen talouden kestävyysvajeesta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Valtiovarainministeriö (VM) on pienentänyt arviotaan Suomen julkisen talouden kestävyysvajeesta. VM:n uuden arvion mukaan kestävyysvaje on noin neljä prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, kun sen viime syksynä arvioitiin olevan runsaat 4,5 prosenttia.

Tiedot ilmenevät VM:n julkaisemasta raportista, jossa tarkastellaan julkisen talouden kestävyyttä.

Ministeriön uusi arvio tarkoittaa, että kestävyysvaje on noin 10 miljardia euroa vuoden 2024 tasolla.

Kestävyysvaje kertoo, miten paljon julkista taloutta olisi vahvistettava, jotta se olisi pitkän aikavälin tasapainossa. Julkisessa taloudessa ajatellaan olevan kestävyysvaje, jos julkisen talouden tulot eivät pitkällä aikavälillä riitä kattamaan menoja.

VM:n mukaan arvio kestävyysvajeesta pieneni, koska laskelmiin tehtiin monia päivityksiä ja tarkennuksia.

Merkittävin päivitys koskee arviota työllisyyden kehittymisestä. Viime vuosina työllisyys on kehittynyt suotuisasti etenkin vanhemmissa ikäluokissa, mikä alentaa kestävyysvajetta suhteessa aiempaan.

Lisäksi ikääntymiseen liittyvät terveys- ja hoivamenot näyttävät kasvavan aiemmin arvioitua hitaammin. Tämäkin auttaa pienentämään kestävyysvajetta.

Koronaviruspandemia on iskenyt rajusti Suomen talouteen, mikä heikentää myös julkisen talouden lähivuosien näkymiä, raportissa todetaan. VM kuitenkin luonnehtii koronan aiheuttamaa kestävyysvajeen kasvua maltilliseksi.

Samaan hengenvetoon ministeriö varoittaa, että koronakriisin keskellä tehty arvio on huomattavan epävarma.

"Jos pandemia pitkittyy, se todennäköisesti heikentää myös pitkän aikavälin työllisyys- ja talouskehitystä, jolloin kestävyysvaje kasvaa", VM kirjoittaa.

Vaikka arvio kestävyysvajeesta on aiempaa pienempi, on vaje VM:n mukaan edelleen merkittävä. Totuttuun tapaan VM muistuttaa, että väestön ikääntyminen tuo merkittävän haasteen julkisen talouden kestävyydelle.

Kesäkuun talousennusteessaan VM arvioi, että julkisen talouden velkasuhde kasvaa koronan myötä muutamassa vuodessa lähes 80 prosenttiin. Viime vuonna julkinen velka oli noin 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

VM:n mukaan julkista taloutta pitäisi vahvistaa noin viidellä miljardilla eurolla, jotta velkasuhteen kasvu saataisiin pysäytettyä 2020-luvun ajaksi.

Käytännössä keinoja julkisen talouden vahvistamiseksi ovat veronkorotukset, menoleikkaukset ja rakenteelliset uudistukset.

Viiden miljardin euron sopeutuksella velkasuhde vakiintuisi ensin noin 75 prosentin tuntumaan, mutta kääntyisi myöhemmin uudelleen nousuun, VM hahmottelee raportissa.

Lue lisää

Valtion ensi vuoden budjetti on noin 7 miljardia alijäämäinen – ja sekin pettää, jos koronaa ei saada kuriin

Valtiovarainministeriön on määrä saada valmiiksi ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi – neuvotteluissa etsitty keinoja esimerkiksi vientiteollisuuden auttamiseksi

Budjettineuvottelut alkavat valtiovarainministeri Vanhasen johdolla – kaksipäiväinen käsittely luo pohjan syksyn numerorumballe

Valtiovarainministeriö ennustaa: Suomen bruttokansantuote supistuu kuusi prosenttia tänä vuonna – talous alkaa toipua hitaasti loppuvuodesta