Talous

Hypo-pankki ennustaa Suomen taloudelle 7 prosentin laskua – ensi vuonna pomppu ylös 4 prosenttia

Investoinneista luopuminen koronan aikana maksaa myöhemmin tuottavuudessa. Kotitalouksien varallisuus nousi keväällä kuin vahingossa.
Marita Waenerberg
Matkailu, kylpylät ja suurtapahtumat ovat ongelmissa vielä pitkään, ennustaa Hypo. Kesän monet festarit on peruutettu, mutta Karjurock Uudenkaupungin Lokalahdella aiotaan kuitenkin järjestää elokuun 13.–15 päivinä.

Suomen talouskasvu sukelsi keväällä ja syvälle koronapandemian ja sen aiheuttamien talousrajoitteiden vuoksi.

"Taloudelle aika oli kuin viipyilevä sunnuntai, sillä ihmiset kuluttivat lähinnä vähittäiskaupoissa ja nettipalveluissa. Aikaa vietettiin kotona perheen parissa ja lenkkimaastoissa, mutta työpaikat tyhjentyivät", kuvaa aikaa heinäkuun talousennusteensa varhain perjantaiaamuna julkistanut Hypo.

Hypo ennustaa tälle vuodelle bkt:hen seitsemän prosentin laskua ja ensi vuodelle neljän prosentin kasvua. Suomen talouden osalta Hypo on ennusteessaan ensi vuoden osalta optimistisempi kuin keskiviikkona suhdanne-ennusteen julkistanut EU-komissio.

EU-komission talousennusteessa Suomen ensi vuoden talouskasvu on EU-maista kaikkein hitainta. Komissio ennustaa Suomen talouden supistuvan tänä vuonna 6,3 prosentilla ja kasvavan ensi vuonna vain 2,8 prosentilla. Komissio ennustaa euroalueen talouden supistuvan tänä vuonna 8,7 prosentilla ja kasvavan ensi vuonna 6,1 prosentilla.

Korona hiljensi työpaikat ja sulki palvelut. Kun kuluttaminen vaikeutui kuluttajille jäi enemmän vasoja säästöön – kuin vahingossa, Hypo toteaa tiedotteessaan.

Rahaa ei ole kulunut, koska esimerkiksi teatteriin tai ravintoloihin ei voinut mennä. Samaan aikaan työpaikkansa säilyttäneillä tulot pysyivät ja samoin eläkkeet ovat ennallaan.

”Koronan aikana kuluttaminen palveluihin ja ulkomaanmatkoihin on ollut mahdotonta. Peloista huolimatta alkoholin kulutus laski jopa 15 prosenttia, mikä vähentää alkoholihaittoja. Varallisuuden kasvu näkyy tilastoissa talletuksien nousuna. Pian kotitalouksilla on yli 100 miljardia euroa talletustileillä säästöjä”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Patoutunutta kysyntää riittää ja monet ovatkin valmiita kuluttamaan heti, kun siihen tulee tilaisuus.

Talouden uhat liittyvät koronan kehittymiseen. Laajat lomautukset voivat vaihtua massatyöttömyydeksi pienestäkin iskusta.

"Pitkäaikaisempi varjo näkyy tulevassa tuottavuudessa, koska korona-aikana ei ole investoitu, etätyöt vähentävät innovointia ja pelot rajoittavat ainakin matkailua ja suurtapahtumia. Vientiteollisuudelle syksy näyttää hyvin heikolta”, Brotherus sanoo.

Osa yrityksistä kärsii vielä vuosia, todennäköisesti laumasuojan (toivottavasti rokottamalla) kertymiseen asti, kuluttajien riskinkarttamisesta. Matkailu, kylpylät ja suurtapahtumat ovat ongelmissa vielä pitkään. Samalla isku näkyy taloudessa ja työllisyydessä.

Vaurastumisen ohella velatkin ovat kasvaneet. Monet velalliset tarttuivat pankkien lyhennysvapaisiin, kun taloushuolet heräsivät.

Sijoittajien näkemys on se, että korkojen nousua ei enää edes odoteta eli euriborit jäisivät nollan tuntumaan vuosikymmeniksi. Velallisen kannalta merkittävää onkin nyt se, miten Suomen luottoluokitus kehittyy. Suomen valtion luottoluokituksen heikentyminen näkyisi sekä valtion korkomenojen kasvuna että uusien asuntolainojen marginaalien nousuna.

Lue lisää

Tämä pankki kutsuu tavallisetkin asuntokaupan osapuolet lasilliselle kuohuvaa Snellmanin muotokuvan eteen – "Kaupunkien kukoistus palaa koronan jälkeen"

Raju muutos suomalaisten kulutustottumuksissa – useampilapsiset perheet ja yrittäjät tinkivät nyt eniten elintasostaan

Kemianteollisuus kesti suhdannekuopan suhteessa paremmin – nousi Suomen viennin ykköseksi ohi metsäteollisuuden

Hypo: Etäopiskelu laskee asuntojen hintoja, lasku kovinta maakuntakeskuksissa