Koronan vuoksi sukeltanut asuntokauppa palautumassa vauhdilla – omakotitalokauppa oli kesäkuussa jo vuodentakaista vilkkaampaa - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Koronan vuoksi sukeltanut asuntokauppa palautumassa vauhdilla – omakotitalokauppa oli kesäkuussa jo vuodentakaista vilkkaampaa

Kaiken kaikkiaan vuoden ensimmäisellä puoliskolla asuntoja myytin 7,2 prosenttia vuoden takaista vähemmän.
Ritva Tuomi
Maria-Elena Ehrnroothin mukaan kotitalojen suosion nousu oli havaittavissa jo viime vuonna. Kuvituskuva.

Huhtikuussa koronaviruksen vuoksi romahtanut asuntokauppa on osoittanut kesäkuussa elpymisen merkkejä. Nousua on johtanut omakotitalokauppa, joka kävi kesäkuussa jo kaksi prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa vilkkaammin.

Tilastot selviävät kiinteistönvälitysalan keskusliiton asuntokauppatilastoista.

Kesäkuussa myynti kasvoi hurjiten Lappeenrannassa (51 prosenttia), Jyväskylässä (28,5 prosenttia) ja Joensuussa (13,6 prosenttia). Edellisvuoden kesäkuun myyntimääristä eniten jäivät Helsinki (8,6 prosenttia) ja Tampere (10,4 prosenttia).

"Tässä on ollut pullonkaula selvästi. Vaikka kansantalous nyt ottaa pataan, niin asuntokauppa näyttää palautuvan aika nopeasti", sanoo kiinteistöalan keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.

Eniten kauppoja on hänen mukaansa koronaviruksen aikana hidastanut myyjien empiminen, joka on laskenut markkinoilla olevien asuntojen määrää.

Hurjat tilastot Lappeenrannan ja Jyväskylän osalta kertovat markkinoille kertyneestä ostopaineesta.

"Osa näistä kaupoista on varmaankin siirtynyt kesäkuulle käytännön syistä. Alkuvuonna asuntojen kysyntä oli todella vilkasta, mutta koronan aikaan rajoitukset johtivat siihen, etteivät myyjät uskaltaneet myydä", Ehrnrooth sanoo.

Koko maassa kiinteistönvälittäjien kautta myytyjen asuntojen määrä väheni tammi-kesäkuussa 7,2 prosenttia. Eniten laskivat kerrostaloasuntojen ja vähiten rivitaloasuntojen kaupat.

Kunnista asuntojen myynti laski Turussa peräti 17,2 prosenttia, Vantaalla 10,4 prosenttia ja Helsingissä 6,6 prosenttia. Espoossa kauppaa sen sijaan käytiin 1,6 prosenttia ja Jyväskylässä 1,2 prosenttia viime vuoden kuutta ensimmäistä kuukautta enemmän.

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat jatkoivat kasvuaan pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa kaupan hidastumisesta huolimatta.

Vaikka myynnin kasvu on ollut hurjinta Lappeenrannassa ja Jyväskylässä, kun taas Helsinki ja Tampere laahaavat vuodentakaista eniten jäljessä, ei koronan aiheuttamasta maallemuutosta voi Ehrnroothin mukaan vielä puhua.

"Monen kunnan kohdalta kappalemäärät ovat kuitenkin niin pieniä, etteivät kuukausittaiset vaihtelut kerro vielä paljoa", hän sanoo.

"Kyllä takkiin on tullut ihan joka puolella. Hyvä tietysti, että isku on ollut tasapuolinen niin, että mikään alue ei ole kärsinyt toista enemmän."

Omakotitalojen suosion kasvu trendasi Ehrnroothin mukaan jo viime vuonna. Koronan lisäystä tähän aaltoon on hankala arvioida.

"Kappalemäärät ovat kuitenkin vielä pieniä. Välittäjäkauppa jakautuu karkeasti niin, että noin 60 000 kaupasta vuodessa noin puolet on kerrostaloasuntoja, ja loput jakautuvat fifty-sixty omakotitalojen ja rivitalojen kesken", Ehrnrooth kertoo.

Uudisrakentaminen keskittyy edelleen kasvukeskusten kerrostaloasuntoihin.

Kesämökkien myynti kasvoi alkuvuonna lähes neljäkymmentä prosenttia vuodentakaisesta. Erityisen nopeaa kasvu oli Pirkanmaalla, jossa myynti jopa kaksinkertaistui vuoden takaisesta. Myös Etelä-Savossa kasvua oli yli 50 prosenttia.

Myytyjen mökkien keskihinta oli 88 000 euroa. Noin puolet kaikista myydyistä mökeistä oli hinnaltaan alle 100 000 euroa.

Keskusliiton Hintaseurantapalvelun valtakunnallinen asuntokauppatilasto on koottu kiinteistönvälitys- ja rakennusliikkeiltä. Se kattaa noin 75-80 % kaikista käytetyn asunnon kaupoista ja arviolta 30-40 % uudiskohteiden kaupoista.

Lue lisää:

Korona-aika sai mökkikuumeen nousemaan

Lue lisää

Maakuntien omakotitalojen kauppa kasvoi ja kesämökkikauppa käy vireänä vieläkin – OP Koti: Nyt haetaan väljyyttä ja lisähuonetta etätöitä varten

Korona ei hyydyttänyt asuntokauppaa – vanhojen osakeasuntojen kauppoja kesäkuussa saman verran kuin viime vuonna

Omakotirakentamisessa hurja tahti Rovaniemellä

Vanhojen osakeasuntojen kauppa sukelsi toukokuussa – määrä putosi lähes kolmanneksella