Talous

Korona söi Telian liikevaihdon kasvua alkuvuonna – Ericssonin tulos jatkaa vahvaa porskuttamista

Teleyhtiö Telian oikaistu liiketulos jatkoi laskuaan huhti–kesäkuussa.
Telian tuloksesta nipistyi alkuvuonna kuusi prosenttia. LEHTIKUVA / Aku Häyrynen

Edellisvuoden samaan neljännekseen verrattuna tulos laski runsaat kuusi prosenttia 2  939 miljoonaan Ruotsin kruunuun (284 milj. euroon). Lasku oli kuitenkin maltillisempaa kuin alkuvuonna, jolloin korona puraisi tuloksesta neljänneksen vuotta aiempaan verrattuna.

Oikaistu liikevaihto nousi vajaat neljä prosenttia 7,7 miljardiin kruunuun (748 miljoonaan euroon). Yhtiön uuden toimitusjohtajan Allison Kirkbyn mukaan koronapandemian vaikutukset ovat vuoden ensimmäisen puoliskon aikana nipistäneet siitä noin puoli miljardia kruunua (noin 48 miljoonaa euroa).

Kirkby kertoo yhtiön liiketoiminnan Ruotsissa ja Baltiassa jatkuneen vahvana. Hän kertoo myös ilahtuneensa siitä, että toiminnot Suomessa ja Norjassa palasivat nousu-uralle. Suomessa oikaistu liikevaihto nousi 4,3 prosenttia vuoden takaisesta.

Kirkby kuvailee yhtiön omistamien tv-kanavien, TV4 Ruotsissa ja MTV Suomessa, katsojalukujen jatkuneen vahvoina, vaikka TV ja media -liiketoiminnan oikaistu liikevaihto laski noin kolmanneksen.

Kirkby on työskennellyt Telian johdossa kahden ja puolen kuukauden ajan. Hän kertoo avaavansa strategiansa painopisteitään tarkemmin ennen kokovuosikatsausta. Toistaiseksi hän kuitenkin kertoo muun muassa tunnistaneensa tehottomuuksia verrattuna kilpailijoihin ja aikoo tarkastella kulurakennetta tehokkuuden kohentamiseksi. Hän kertoo yrityksen johdon kohdentavan pääomia siten, että se kehittää asiakkaille tarjottavaa hyötyä.

Verkkoyhtiö Ericssonin tulos pysyi korkealla vuoden toisella neljänneksellä. Liikevoitto kohosi kolmella prosentilla 3,9 miljardiin Ruotsin kruunuun (377 miljoonaan euroon) vuoden takaisesta. Yhtiön mukaan koronapandemian vaikutus tulokseen oli vähäinen.

Yhtiön toimitusjohtaja Börje Ekholm kertoo olevansa huolissaan siitä, että Eurooppa jää muita maanosia jälkeen tulevaisuuden digi-infrastruktuurin rakentamisessa.

Lue lisää

Pro laajentaa Kotidata-kiistaa, kolmen päivän tukilakko koskisi Elisaa ja Teliaa – Palta syyttää työmarkkinahäiriköinnistä

Operaattorit Telia ja DNA selvinneet koronakriisistä vähin vaurioin – Telia kertoi aloittavansa strategisen 5g-yhteistyön Nokian kanssa

Telia ei koskaan rakenna ilman lupaa

Maanomistaja ihmettelee: Telia rakensi maston, jolle ei ole lupaa – maksaa alueesta vuokraa vain 26 markkaa vuodelta