Yli puolet suomalaisista haluaa, että ilmastonmuutos huomioidaan ensisijaisesti koronan jälkeisessä elvytyksessä - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Yli puolet suomalaisista haluaa, että ilmastonmuutos huomioidaan ensisijaisesti koronan jälkeisessä elvytyksessä

Finanssiala ry:n kyselyyn vastasi yli tuhat suomalaista.
Anne Vertanen
Hallitus aikoo investoida esimerkiksi tuulivoimaan ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

52 prosenttia Finanssiala ry:n (FA) teettämän kansalaiskyselyn vastaajista on sitä mieltä, että ilmastonmuutoksen huomiointi on ensisijaisen tärkeää koronakriisin jälkeisessä talouden elvytyksessä.

Etenkin nuoret vastaajat kannattavat ajatusta, että koronakriisin jälkeisessä talouden elvytyksessä ja jälleenrakentamisessa tulee ensisijaisesti huomioida ilmastonmuutoksen torjunta.

Vielä suurempi osa vastaajista, 57 prosenttia, sanoo, että koronakriisin haittoja lieventävien yritystukien yksi kriteeri tulisi olla ilmastonmuutoksen hillintä. Erityisesti nuoret, naiset ja pääkaupunkiseutulaiset ovat ilmastotoimiin sidottujen yritystukien kannalla.

FA peräänkuuluttaa pitkää aikajännettä yritystukien suunnitteluun. Samoilla linjoilla on 57 prosenttia kyselyn vastaajista: heidän mielestään koronakriisin haittoja lieventävien yritystukien yksi kriteeri pitäisi olla ilmastonmuutoksen hillintä.

”Julkisten tukitoimien ei pidä tekohengittää sellaista yritystoimintaa, jolle kestävän kehityksen vaatimusten takia ei voi ennustaa tulevaisuutta, Finanssiala ry:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari painottaa.

”Hiilineutraalia, kestävää ja resurssiviisasta Suomea ei saavuteta, mikäli emme luovu ympäristön kannalta haitallisista julkisista tuista.”

Kivisaaren mielestä EU:n valmistumassa oleva kestävyyden luokitusjärjestelmä, taksonomia, voidaan ottaa tukirangaksi sille, millaista yritystoimintaa kannattaa edistää. Julkisilta toimijoilta on edellytettävä kestävyysraportointia tehdyistä tukitoimista.

Kansalaiskyselyn toteutti FA:n toimeksiannosta Norstat Oy. Kyselyyn vastasi kesäkuun alussa yli tuhat 18–84-vuotiasta suomalaista. Vastaajat kiintiöitiin vastaamaan Suomen väestöä sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan.

Lue lisää

THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut koronalle Virossa

Suomi–Ruotsi-maaottelun kohtalo yhä auki

Saksassa liki 800 kouluun palannutta oppilasta joutui takaisin kotiin opettajan tartunnan vuoksi

Valtiovarainministeri Vanhanen: Uusia koronatukia yrityksille ei ole näkösällä