Kuluttajien luottamus on noussut nyt korkeammaksi kuin viime heinäkuussa – valmius lähteä asunto- ja autokaupoille on vahvistunut - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Kuluttajien luottamus on noussut nyt korkeammaksi kuin viime heinäkuussa – valmius lähteä asunto- ja autokaupoille on vahvistunut

Kuluttajien luottamus on kohonnut vinhaa vauhtia pistearvoon -1,6, sillä kesäkuussa se oli –3,9 ja toukokuussa –9,0.
Moni suunnittelee taas auton ostamista. Myös asunnon ostamista tai kodin peruskorjaamista harkitaan monessa taloudessa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kuluttajien luottamus on noussut tässä kuussa pitkäaikaisen keskiarvonsa yläpuolelle pistearvoon –1,6, kertoo Tilastokeskus. Pitkäaikainen keskiarvo on –1,8 pistettä.

Odotukset omasta ja Suomen taloudesta vahvistuivat kesäkuuhun verrattuna. Lisäksi rahankäyttöaikeet kestotavaroihin lisääntyivät. Arvio kuluttajan oman talouden nykytilasta pysyi ennallaan.

Kuluttajien luottamusindikaattori mittaa kuluttajien odotuksia talouskehityksestä seuraavan vuoden aikana. Sitä pidetään yhtenä tarkimmista tulevaa ennakoivista mittareista.

Kuluttajien luottamus on kohonnut vinhaa vauhtia, sillä kesäkuussa se oli –3,9 ja toukokuussa –9,0. Heinäkuun lukema on myös korkeampi kuin vuosi sitten.

Piristymisestä huolimatta kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli heinäkuussa edelleen heikko. Sen sijaan odotus oman talouden lähitulevaisuudesta oli jo melko valoisa.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat heinäkuussa edelleen erinomaiseksi.

Kuluttajien odotukset yleisen työttömyystilanteen kehityksestä kohenivat heinäkuussa edelleen, mutta odotukset olivat yhä heikohkoja. Omakohtaista työttömyyden uhkaa ilmeni paljon työllisten kuluttajien eli palkansaajien ja yrittäjien keskuudessa, eikä uhka vähentynyt kesäkuuhun verrattuna.

Lainanottoa harkitsi heinäkuussa tavallista useampi kuluttaja, ja ennätyksellisen moni aikoi ostaa asunnon seuraavan 12 kuukauden aikana. Myös kodin peruskorjaamista ja henkilöauton ostoa suunniteltiin taas laajasti.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–19. heinäkuuta 1  034 Suomessa asuvaa henkilöä.

Suomalaisyritykset arvioivat suhdanteen heikentyneen entisestään kesän aikana, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n suhdannebarometrista. Sen sijaan odotukset ovat kääntyneet parempaan päin.

Suhdanneodotukset koko elinkeinoelämässä ovat nousseet saldolukuun –11, kun vielä huhtikuussa oltiin hyvin synkällä –59 pisteen tasolla.

Palvelualoilla odotukset ovat rajoitustoimien helpottaessa toipuneet ensimmäisinä. Kaupan ala on pärjännyt kuluttajakysynnän vetämänä varsin hyvin. Sen sijaan teollisuudessa ja rakentamisessa tilanne on vasta kärjistymässä.

"Virus kiihdyttää yhä maailmalla, ja talousennusteissa mahdollista toista aaltoa ei ole juurikaan huomioitu. Syksystä voi hyvinkin tulla epidemian toisen aallon myötä vielä vaikea, koska kriisin pitkittymisen myötä vaikutukset kertaantuisivat," muistuttaa EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

Lue lisää

Kaksi uutta kuolemantapausta - THL antanee koronaan liittyvän maskisuosituksen torstaina

Koronaviruksen kokonaan pysäyttävää "hopealuotia" ei ehkä koskaan löydy, varoittaa terveysjärjestö WHO

Maailmalla on varmistettu jo yli 18 miljoonaa koronavirustartuntaa

Yle: THL on suosittamassa kasvomaskien käyttöä julkisissa tiloissa