Päivittäistavaroiden myynti kovassa kasvussa kesäkuussa - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Päivittäistavaroiden myynti kovassa kasvussa kesäkuussa

K-Citymarketin, Prisman, Sokoksen, Tokmannin, Minimanin sekä Stockmannin liikevaihto kasvoi kesäkuussa 14,9 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 700,4 miljoonaa euroa.
K-Citymarketin, Prisman, Sokoksen, Tokmannin, Minimanin sekä Stockmannin liikevaihto kasvoi kesäkuussa 14,9 prosenttia. LEHTIKUVA / Seppo Samuli

Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi kesäkuussa 12,2 prosenttia edellisvuodesta, selviää Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) myyntitiedotteesta.

"Onhan tämä poikkeuksellisen kova myynnin kehitys. Tästä näkee kesäkuun osalta sen, että ihmiset ovat kotimaassa ja valmistavat ruokaa kotona, ja pitkälti sen syytä on näinkin kova myynnin kasvu", PTY:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo STT:lle.

Luodon mukaan on yllättävää, että myynnin kasvu päivittäistavarakaupan puolella oli vielä kesäkuussa voimakasta, vaikka myös ravintolat aukesivat kesäkuussa.

"Ehkä siihen voi vaikuttaa se, että kesäkuu oli säidenkin puolesta niin hyvä. Kuluttivatko ihmiset sitten enemmän ruokaa ja grillasivat", Luoto pohtii.

Korona-ajan ostokäyttäytyminen helli myös tavarataloja ja hypermarketteja, koska varsinkin koronakevään alussa ihmiset suosivat enemmän isoja ruokakauppoja. Päivittäistavaroiden myynti kasvoi kesäkuussa eniten hypermarketeissa, ja kasvua oli yhteensä 15,3 prosenttia vuodentakaisesta.

K-Citymarketin, Prisman, Sokoksen, Tokmannin, Minimanin sekä Stockmannin liikevaihto kasvoi kesäkuussa 14,9 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 700,4 miljoonaa euroa.

Luodon mukaan muun muassa kodin ja vapaa-ajan tuotteet ovat korona-aikaan menneet kaupaksi. Esimerkiksi kuntoiluun tai kodin kunnostamiseen liittyvät tuotteet ovat kiinnostaneet kuluttajia.

Vaatteiden myynti on kevään mittaan kärsinyt, ja se on ollut tammi-kesäkuussa yli 20 prosenttia miinuksella. Kesäkuussa se nousi kuitenkin 2,7 prosenttia plussan puolelle.

"Osittain vaikutuksensa on varmaan sillä, että meillä oli niin lämmin kesäkuu, ja ihmiset kävivät ostamassa uusia kesävaatteita", Luoto sanoo.

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen.

Aiheet kauppa
Lue lisää

Lidlin pizzataikinasta ja tomaattikastikkeesta löytyi metalliesine – koko erä poistetaan myynnistä

"Kun kysyntä koronasta palautuu, se on muuttanut muotoaan"

Ruoka-alan ammattilaisille suunnattu myyntipalvelu kokoaa pientuottajien valikoimat yhteen osoitteeseen

Financial Times: Kiinan vienti romahti alkuvuonna – pudotus oli rajumpi kuin ekonomistit odottivat