Australia julkaisi lakiluonnoksen, joka määräisi digijätit maksamaan uutisista - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Australia julkaisi lakiluonnoksen, joka määräisi digijätit maksamaan uutisista

EU hyväksyi viime vuonna uuden tekijänoikeuslainsäädännön. Siinä on Googleen ja Facebookin liittyviä sisältökorvausartikloita.
LEHTIKUVA/AFP
Australia julkaisi lakiluonnoksen, joka määräisi teknologiajätit, kuten Googlen, maksamaan tiedotusvälineille näiden tuottamasta uutissisällöstä.

Australia julkaisi perjantaina lakiluonnoksen, joka määräisi teknologiajätit maksamaan uutisista. Laki määräisi esimerkiksi Googlen ja Facebookin maksamaan tiedotusvälineille näiden tuottamasta uutissisällöstä, jota digijätit hyödyntävät. Jos teknologiayritykset eivät näin tekisi, niitä uhkaisivat erittäin mittavat sakot.

Australian edustajainhuoneen jäsen Josh Frydenberg arvioi, että lakiluonnos loisi toteutuessaan "maailman johtavan sääntelykehyksen" uutisalan ja teknologiayritysten välisille suhteille.

Google vastasi nopeasti ilmoittamalla olevansa "syvästi pettynyt" ehdotukseen.

Facebook antoi yksirivisen vastauksen, jossa vihjataan, että se voisi harkita toimintaansa Australiassa, jos ehdotukset pannaan täytäntöön.

Aloitetta on tarkkailtu tarkkaan ympäri maailmaa. Tiedotusvälineet ovat kärsineet maailmanlaajuisesti digitaalitaloudesta, jossa Facebook, Google ja muut suuret teknologiayritykset saavat yhä suuremman osan mainostuloista.

EU hyväksyi viime vuonna uuden tekijänoikeuslainsäädännön. Siinä on Googleen ja Facebookin liittyviä sisältökorvausartikloita.

Lue lisää

Digitaalinen renki, vaan ei isäntä

Facebook poisti videojulkaisun Trumpin sivuilta – syynä koronavirusta koskeva harhaanjohtava tieto

Maailman kärvistellessä pandemian kourissa teknologiajättien tulokset kasvoivat odotettua enemmän

Holokaustista selvinneet vaativat Facebookia poistamaan kansanmurhan kiistävät julkaisut – Anne Frankin sisarpuoli: "Menetin koko perheeni. Sitä ei voi kiistää!"