Talous

Australia julkaisi lakiluonnoksen, joka määräisi digijätit maksamaan uutisista

EU hyväksyi viime vuonna uuden tekijänoikeuslainsäädännön. Siinä on Googleen ja Facebookin liittyviä sisältökorvausartikloita.
LEHTIKUVA/AFP
Australia julkaisi lakiluonnoksen, joka määräisi teknologiajätit, kuten Googlen, maksamaan tiedotusvälineille näiden tuottamasta uutissisällöstä.

Australia julkaisi perjantaina lakiluonnoksen, joka määräisi teknologiajätit maksamaan uutisista. Laki määräisi esimerkiksi Googlen ja Facebookin maksamaan tiedotusvälineille näiden tuottamasta uutissisällöstä, jota digijätit hyödyntävät. Jos teknologiayritykset eivät näin tekisi, niitä uhkaisivat erittäin mittavat sakot.

Australian edustajainhuoneen jäsen Josh Frydenberg arvioi, että lakiluonnos loisi toteutuessaan "maailman johtavan sääntelykehyksen" uutisalan ja teknologiayritysten välisille suhteille.

Google vastasi nopeasti ilmoittamalla olevansa "syvästi pettynyt" ehdotukseen.

Facebook antoi yksirivisen vastauksen, jossa vihjataan, että se voisi harkita toimintaansa Australiassa, jos ehdotukset pannaan täytäntöön.

Aloitetta on tarkkailtu tarkkaan ympäri maailmaa. Tiedotusvälineet ovat kärsineet maailmanlaajuisesti digitaalitaloudesta, jossa Facebook, Google ja muut suuret teknologiayritykset saavat yhä suuremman osan mainostuloista.

EU hyväksyi viime vuonna uuden tekijänoikeuslainsäädännön. Siinä on Googleen ja Facebookin liittyviä sisältökorvausartikloita.

Lue lisää

Facebook laittaa politiikan piiloon – toiveena keskustelun rauhoittuminen

Suomessakin Whatsappin käyttäjien hyväksyttävä uudet ehdot, vaikka täällä muutoksia ei tulekaan

Google raotti ovea datakeskukseensa, joka työllistää Haminassa pian lähes yhtä paljon kuin sitä edeltänyt paperitehdas – "Kaikki odotukset ovat ylittyneet", sanoo kaupunginjohtaja

Googlen palveluja on käytettävä, tai tiedot tuhoutuvat – myös kuvien tallennustilaa rajoitetaan