Suomen Vuokranantajat ennustaa vuokrien jatkavan hiipivää nousuaan – koronakriisin hidastamaa arvonnousua kurotaan nopeimmin kiinni kasvukeskuksissa - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Suomen Vuokranantajat ennustaa vuokrien jatkavan hiipivää nousuaan – koronakriisin hidastamaa arvonnousua kurotaan nopeimmin kiinni kasvukeskuksissa

Vuoteen 2023 mennessä hinnat nousevat kriisiä edeltänyttä tasoa korkeammalle luultavasti vain kasvukeskuksissa.
Suomen Vuokranantajat ennustaa, että asuntojen hinnat ovat kahden vuoden päästä koronakriisiä edeltävälle tasolla vain kasvukeskuksissa. Vuokrat kuitenkin nousevat tänäkin vuonna ympäri maata. LEHTIKUVA / IRENE STACHON

Koronakriisi todennäköisesti aiheuttaa asuntojen hintojen laskua puoli prosenttia pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella ja kolmisen prosenttia muualla Suomen kaupungeissa tämän vuoden aikana, selviää Suomen Vuokranantajien ja Pellervon Taloustutkimuskeskuksen asuntosijoitusennusteesta.

Vuoteen 2023 mennessä hinnat nousevat kriisiä edeltänyttä tasoa korkeammalle luultavasti vain kasvukeskuksissa.

Vuokrien sen sijaan ennustetaan kasvavan Suomessa tulevina vuosina noin 1,3 prosentin vuosivauhtia. Vuokrien nousussa erot alueiden välillä ovat pieniä. Viime vuonna vuokrat nousivat ennusteen tarkastelukaupungeissa noin 1,2 prosenttia.

Ennusteen mukaan koronakriisi ei juuri vaikuta vuokrien nousuun, ja sitä osaltaan on hillinnyt kysyntään vastannut asuntorakentaminen.

"Hintakehityksen voimakkaan eriytymisen vuoksi vuokranantajan on pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa varauduttava asunnon arvon laskuun ja pidempiin markkinointiaikoihin vuokrauksessa. Suurissa kaupungeissa ennustettu vuokratuotto on maltillisempaa, mutta arvonkehityksen ja vuokralaisen löytämisen osalta vuokraus on stressittömämpää", sanoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen tiedotteessa.

Vuokrat siis nousevat, mutta asuntojen hintojen nousu on pysähtynyt. Seurauksena on Rokkasen mukaan se, että ennustettu keskimääräinen vuokratuotto nousee kaikissa kaupungeissa edellisvuoden ennusteeseen verrattuna. Asuntosijoittamisen kokonaistuotto, jossa huomioidaan vuokratuottojen lisäksi arvonnousu, jää kuitenkin pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa jälkeen suurista.

Vuokratuoton keskiarvon ennustetaan olevan tarkastelluissa kaupungeissa yksiöiden osalta 5,6 prosenttia, kaksioissa 3,6 prosenttia ja kolmioissa sekä niitä suuremmissa asunnoissa 2,9 prosenttia. Vuokratuotto kertoo sen, kuinka suuren osan asunnon hinnasta vuokraaminen jättää omistajan käteen muun muassa hoitovastikkeiden maksamisen jälkeen.

Suurinta yksiöiden vuokratuotto ennen veroja on Kajaanissa ja Kouvolassa, jossa niistä nettoaa 7,7 prosenttia. Suhteellisesti pienin yksiöiden vuokratuotto on Helsingissä, jossa se jää 3,2 prosenttiin.

Lue lisää

Vapaat opiskelija-asunnot käyvät nyt vähiin – suurissa kaupungiessa jäljellä vain satunnaisia soluja

Harkitsetko kotitalosi vuokraamista? Ota nämä viisi asiaa huomioon

MT:n pikaselvitys: Kyyti on kylmää, jos Finavia puristaa alihankkijoidensa katteesta 15 prosenttia pois – "Tulos painui pohjasta läpi"

Suomen Yrittäjät: Finavialta tyly kirje yhteistyökumppaneilleen – pidentää ilmoituksella laskujen maksuaikaa 60 päivään