Metsäteollisuuden Jyrki Hollménia hirvittää koronan mahdollinen toinen aalto – eritoten painopaperin osalta - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Metsäteollisuuden Jyrki Hollménia hirvittää koronan mahdollinen toinen aalto – eritoten painopaperin osalta

Vientiteollisuuden tes-neuvotteluissa sopima kustannuskatto piti alalla kuin alalla, mutta palkankorotukset eivät tue tuottavuutta.
Carolina Husu
"Alkuvuosi verrattuna vuoden takaiseen, on ollut äärimmäisen vaikea vuosi", Jyrki Hollmén kuvailee.

Palkankorotusprosentit noudattivat alalla kuin alalla sopimuskierroksen avaajan, Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton, solmimaa yhteensä 3,3 prosentin korotusta palkkoihin 25 kuukauden ajalla. Palkankorotukset käsittivät sopimuskohtaisesti yleiskorotuksen ja paikallisesti sovittavan erän. Jos sopimukseen ei päästä, perälaudat kallistuvat yleiskorotusten suuntaan.

Ensi vuoden keväällä esimerkiksi Paperiliiton jäsenillä on toisena vuotena palkat nousevat yhteensä 34 senttiä, josta 17 senttiä on yleiskorotusta ja 17 senttiä paikallistesti sovittavaa erää.

Paikallisuus toteutuu kuitenkin sitä kautta, että jokaisella tehtaalla on omat palkkausjärjestelmänsä. Korotuksissa työnantaja toivoisi, että korotukset voitaisiin kohdistaa enemmän tuottavuutta kehittäviin tekijöihin.

"Etenkin tässä tilanteessa", Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén viittaa markkinanäkymiin.

Metsäteollisuuden suuryhtiöt UPM, Stora Enso ja Metsä Group julkistivat puolivuotiskatsauksensa. Yhtiöiden liiketulokset putosivat tammi–kesäkuussa 30–45 prosenttia viime vuoden vastaavasta. Painopaperien kysyntä Euroopassa laski tammi–helmikuussa koronakevään aikana 32 prosenttia, kun mainonta printtilehdissä hyytyi ja toimistot ja koulut olivat kiinni. Lukeminen siirtyi verkkoon

"Alkuvuosi verrattuna vuoden takaiseen, on ollut äärimmäisen vaikea vuosi. Paperintuotannon osalta tämä on ollut alimmillaan 30 vuoteen. Huhti–kesäkuussa miljoonan tonnin tuotanto vastaa samaa luokkaa kuin kartongin oli tuotanto. Toivottavasti koronakriisistä päästään jossain vaiheessa eroon. Hirvittää vähän mahdollinen toinen (tartunta-) aalto, erityisesti painopaperin osalta."

Sellu ja kartonki palautuivat toisella vuosineljänneksellä osin kuopasta. Painopaperin osalta markkinat eivät välttämättä palaudu samalle tasolle kuin olivat ennen koronapandemiaa.

"Aika rumia lukuja kaikilla neljässä tuoteryhmässä, kun vertaa edellisen vuoden vastaavaan aikaan."

Sahat ja vaneritehtaat olivat vaikeassa markkinatilanteessa jo viime vuoden puolella.

Lue lisää: Metsäteollisuuden toinen koronaisku tulee Ruotsista ja Saksasta: "Tämä menee kustannuskilpailutaisteluksi"

UPM kannattavin kolmesta suuresta metsäyhtiöstä – korona iski painopapereihin ja nyt koneita suljetaan tai muunnetaan valmistamaan pakkausmateriaaleja

Lue lisää

Maailman suurimpiin metsänomistajiin lukeutuva Stora Enso hakee lisää tuottoa miljardimetsistään – "Metsät eivät ole vain raaka-aineen lähde"

Metsä Fibre teki esisopimuksen Kemin biotuotetehtaan puun vastaanottolaitteistosta

Selluntuottajat yrittävät korottaa hintoja – Kiinassa on nähty merkkejä kysynnän elpymisestä kohti normaalia

Stora Enso investoi Uimaharjun sahaan 10 miljoonaa euroa – kuivaamoja ja sahauslinjaa uusitaan