Lähimaksu nousi suosituimmaksi maksutavaksi ja käteisen käyttö väheni - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Lähimaksu nousi suosituimmaksi maksutavaksi ja käteisen käyttö väheni

Lähimaksulla tehtyjen ostojen yhteisarvo lähes kaksinkertaistui.
Hanna Linnove
Lähimaksun suosio nousi vuonna 2019 merkittävästi.

Suomen Pankki julkaisi heinäkuun lopussa maksuliikennetilastot vuodelta 2019, jotka osoittavat, että lähimaksuominaisuuden käyttö kasvoi 45 vuoteen 2018 verrattaessa.

Lähimaksulla tehtyjen ostojen yhteisarvo lähes kaksinkertaistui.

Sähköisen maksamisen myötä käteisen käyttö on edelleen jatkanut vähenemistään. Tähän asiaan vaikutti myös koronapandemia.

“Mahdollisuus käteisen saamiseen on hyvä, mutta digitaalisten maksutapojen lisääntyvä käyttö on varsin ymmärrettävää niiden vaivattomuuden vuoksi”, sanoo johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen Finanssiala ry:stä.

Käteistä käytti vain seitsemän prosenttia suomalaisista päivittäistavaroiden ostamisessa. Kauppojen kassoiltakin nostetaan vain noin prosentti kaikista käteisnostoista.

“Käteinen ei katoa lähitulevaisuudessa. Sen saatavuus on tärkeätä osalle ikäihmisiä ja erityisryhmille, jotka eivät kykene käyttämään digitaalisia palveluita”, Tolvanen toteaa.

Lue myös:

S-Pankki: Koronakriisi vähentänyt korttiostojen määrää selvästi

Nordea tutki: Yli puolet suomalaisista käyttää käteistä vain harvoin tai ei lainkaan

Lue lisää

Kymmenettuhannet eläkeläiset jäävät vuosittain ilman kotitalousvähennystä: "Perustarpeiden tyydyttäminen vie jo niin ison osan tuloista"

MT:n pikaselvitys: Kyyti on kylmää, jos Finavia puristaa alihankkijoidensa katteesta 15 prosenttia pois – "Tulos painui pohjasta läpi"

Suomen Yrittäjät: Finavialta tyly kirje yhteistyökumppaneilleen – pidentää ilmoituksella laskujen maksuaikaa 60 päivään

"Lehdet huutaa, että huskyt heitetään joukolla monttuun ja se on Sanna Marinin syytä" – Serti lahjoittaa rekikoirille 15 000 kiloa ruokaa, yrittäjiä voi tukea ajeluilla ja kummikoirilla