Talous

Rakennuksia aloitettiin vuodentakaista enemmän – lupamäärät laskevat vauhdilla

Rautakauppaketju Starkin talousjohtaja Atte Ailio toivoisi että valtio vauhdittaisi kaupalle tärkeitä saneerausinvestointeja.
Alkukesästä rakennuksia aloitettiin runsaasti, mutta tulevaisuudessa määrät tulevat laskemaan.

Uusia rakennuksia aloitettiin maalis–toukokuussa kuutiomääräisesti lähes viisi prosenttia vuodentakaista enemmän, Tilastokeskuksen tiedot osoittavat. Kiinteähintaisella arvolla mitattuna rakennustuotantoa on nyt käynnissä reilut kaksi prosenttia enemmän.

Rautakaupoista kerrotaan, että rakennustarvikekauppa on vetänyt yrityksille normaalisti tai pienellä kasvulla, eikä koronavirus ole aiheuttanut ongelmia esimerkiksi työmaiden sulkemisen vuoksi,

Toistaiseksi hyvässä vauhdissa olevalla alalla on kuitenkin hiipumisen merkkejä. Samaan aikaan kun aloitettujen rakennusten määrä kasvoi, myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä laski lähes 28 prosenttia vertailukaudesta.

Muiden kuin asuinrakennusten myönnettyjen lupien kuutiomäärä laski 32,7 prosenttia, asuinrakennusten 13,7 prosenttia.

Rakennuslupien määrän lasku on Starkin talousjohtaja Atte Ailion mukaan osa pidempää jatkumoa. Uudisrakentamisen viime vuosien huippu ajoittui kevääseen 2018, jonka jälkeen se on laskenut tasaisesti.

"Rakennusala on pitkä ketju, joka työllistää suuren määrän ihmisiä", hän muistuttaa.

Alan kannalta olisi Ailion mukaan tärkeää, että valtio tukisi käynnissä olevaa saneerausintoa esimerkiksi kotitalousvähennystä nostamalla.

"Saneerausrakentamisen arvo on Suomessa likipitäen sama kuin uudisrakentamisen arvo, ja kaupan näkökulmasta se on jopa tärkeämpää", hän sanoo.

Lue lisää

Näin upea Mäenpään työväentalo ehostui 112 vuoden takaiseen asuun

Rakentamisen aloitukset elpymässä – uusien hankkeiden arvo 3,75 miljardia heinä–syyskuussa

MTK pelkää rakentamisen hankaloituvan maaseudulla ja kustannusten nousevan hiililaskennan myötä

Kaupungeissa rakennetaan usein vetisille maille ilmastoa kuormittaen – lakiuudistus pistää kunnat miettimään vähäpäästöisiä rakennuspaikkoja