Talous

Vihreiden Emma Kari vaatii vapaaehtoisesti turkistarhauksesta luopuville siirtymätukea

Siirtymätuki olisi esimerkiksi tukea uudelleenkouluttautumiseen tai uuden elinkeinon aloittamiseen.
Johannes Tervo
Enemmistö hallituspuolueista kannattaa turkistarhauksen kieltämistä, kansanedustaja Emma Kari toteaa tiedotteessaan.

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari vaatii turkistarhauksen kieltoa viiden vuoden määräajalla ja siirtymätukea tarhaajille, jotka luopuvat turkistarhauksesta vapaaehtoisesti määräajan kuluessa.

Siirtymätuki olisi esimerkiksi tukea uudelleenkouluttautumiseen tai uuden elinkeinon aloittamiseen.

Kari perustelee vaatimuksiaan ihmisten kielteisillä asenteilla tarhausta kohtaan, alan huonolla kannattavuudella sekä koronariskillä.

“Ihmiset tahtovat, että eläimiä kohdellaan hyvin. Nyt olisi oikea hetki tarjota tarhaajille tukea tarhauksen lopettamiseen ja uuden alun löytämiseen. On myös tarhaajien etu, että he eivät jää tyhjän päälle”, Kari sanoo tiedotteessa.

"Jopa 70 prosenttia suomalaisista vastustaa nykymuotoista turkistarhausta, ja enemmistö hallituspuolueista kannattaa alan kieltämistä. Alan heikko kannattavuus on pudonnut koronan myötä entisestään. Nyt olisi tarhaajienkin kannalta hyvä ratkaisu luoda heille muita tulevaisuudennäkymiä siirtymätuen avulla”, Kari sanoo tiedotteessaan.

Karin mukaan turkistarhat ovat myös uhka koronaviruksen leviämisen takia.

Suomen turkistarhoilla koronavirusta ei ole havaittu, mutta esimerkiksi Hollanti on päättänyt aikaistaa minkkitarhauksen kieltoa koronan vuoksi.

"On selvää, että turkistarhojen olosuhteet mahdollistavat viruksen leviämisen. Turkistarhaus on eläinten hyvinvoinnin kannalta todella ongelmallista, mutta se voi olla myös terveysriski ihmisille”, Kari sanoo.

Lue lisää

Mitä koronatilanteessa tapahtuu nyt? THL:n info kello 10.30

Italiassa uusia koronatartuntoja enemmän kuin keväällä – messut peruttava ja itsepalvelubaarien suljettava jo iltakuudelta

Sairaanhoitopiirien kotisivuilla näkyy hyvin kirjavaa koronatiedotusta – Eksotella selkeät toimintaohjeet, Kainuulla niukka tiedote

Lännen Media: Hammashoidossa yli miljoonan käynnin hoitovelka koronakriisin seurauksena