Talous

UPM:n Kaipola ei jää viimeiseksi suljettavaksi tehtaaksi, Vesa Vihriälä varoittaa

Vesa Vihriälä veti keväällä ekonomistiryhmää, joka arvioi koronan vaikutuksia Suomen talouteen. Hän kirjoittaa nykytilanteesta yliökirjoituksessaan.
Kari Salonen
Korona on heikentänyt monien teollisuusalojen näkymiä. UPM sulki Kaipolan paperitehtaan ja Vesa Vihriälä ennakoi sen olevan vasta alkua.

Helsingin yliopiston työelämäprofessori Vesa Vihriälän vetämä ekonomistityöryhmä esitteli keväällä varsin synkän koronan aiheuttamasta taantumasta. Työryhmä esitti kolmiosaista politiikkaohjelmaa, jonka avulla tilannetta voitaisiin helpottaa. Vaikka talouskehitys on ollut raportissa esitettyä parempi, ei työryhmän esityksiä ole Vihriälän mukaan tarvetta paljoakaan muuttaa.

Vihriälän mielestä ennakoitua parempi kehitys vähentää palveluyritysten tuen tarvetta, mutta monien yritysten osalta on olennaista, millaiseksi liiketoiminnan kehitys muodostuu lähikuukausina. Esimerkiksi Lapin matkailuyritysten jatkon kannalta tuleva kausi näyttää hyvin vaikealta.

Tätä tärkeämpää Vihriälän mukaan on, että teollisuuden ja siihen kytkeytyvän palvelutoiminnan suurimmat vaikeudet ovat vasta edessä. Tilauskannat ovat supistuneet ja näkymät eteenpäin ovat hyvin epäselvät.

"Tuotanto tulee supistumaan ja tulemme näkemään lisää irtisanomisia. Kaipola ei jää viimeiseksi. Suomi ei ole likimainkaan selvillä vesillä."

Vihriälä näkee myös merkkejä kustannuskilpailukyvyn heikkenemisestä.

Tärkein asia hänen mielestään on lyödä kiinni hallitusohjelman mukaiset toimet työllisyyden rakenteellisesta parantamisesta 30 000 hengellä.

”Valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoro tarjoaa tähän hyvän lähtökohdan. Samassa yhteydessä on tarpeen päivittää hallitusohjelman kokonaistavoite 60 000 henkeä korkeammaksi ja määrittää valmistelun pohjaksi, minkä tapaisilla toimilla lisätyöllisyyttä on syytä hakea”.

Koko yliökirjoitus: Talouspolitiikan lähikuukausien painopisteet

Lue lisää

Koronapassi etenemässä huomenna eduskunnan käsittelyyn – ulotettaisiin myös alaikäisiin, ehdottaa ministeriö

Pfizerin ja Biontechin koronarokote osoittautunut turvalliseksi 5–11-vuotiailla, valmistajat kertovat

Viikkoja käytössä ollut koronapassi ei ole johtanut suureen asiakaskatoon Strasbourgin ravintoloissa

Yle uutiset: Syksy toi tullessaan köhän ja vuotavan nenän – tavalliset virustaudit jylläävät