Etätyöt yleistyvät, tuleeko toimistolle enää kukaan? - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Etätyöt yleistyvät, tuleeko toimistolle enää kukaan?

Korona muutti työelämää, ja monipaikkainen työ näyttää tulleen jäädäkseen. Toimistoneliöiden tarve vähenee.
Sanne Katainen
Muutto edessä. Suomen Yrittäjät muuttaa Helsingin Mannerheimintieltä Pasilaan Fennialta vuokrattaviin tiloihin. Toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen arvion mukaan monipaikkainen työ tuli jäädäkseen. "Tiivistämme selvästi", Pentikäinen kuvaa uusia tiloja Pasilassa.

Koronatartuntojen välttämiseksi toimistotyö on monipaikkaistunut. Toimistolla kokoonnutaan tarvittaessa, vuorotellen tai vuoroviikoin.

MT kysyi etujärjestöiltä, tuleeko toimistolle enää kukaan. Menevätkö vasta remontoidutkin tilat uuteen järjestykseen koronan jäljessä?

"Fyysisille tiloille ja tapaamisille on tarvetta. Työskentelemme hybridimallilla. Voi työskennellä etänä, ja kaikki ovat tervetulleita myös Simonkadulle", kertoo MTK:n talousjohtaja ja Viestilehtien hallituksen puheenjohtaja Heikki Laurinen.

Käytännössä Maalaistentalo Simonkatu 6:ssa on ollut pääosin tyhjillään maaliskuusta lähtien, kun henkilöstö siirtyi etätöihin.

Ensi vuonna sata vuotta täyttävä Maalaistentalo Helsingin keskustan Forum-korttelissa peruskorjattiin 2019. Omien tilojen tehokkuutta nostettiin Laurisen mukaan tuolloin viidenneksellä.

Työskentelyväljyydet riittävät, nimettyjä työpisteitä ei MTK:n puolella ole – eikä koppikonttoreita. Henkilökohtaiset näppäimistot ja -hiiret estävät pöpöjen leviämistä työvälineistä. Siivousta on tehostettu ja THL:n ohjeistuksia seurataan. Toimistotilaa on 4 000 neliömetriä, ja liiketiloja yhteensä 1 450 neliötä.

"Tehdyllä remontilla pärjäämme taas parikymmentä vuotta. Tilankäytön tehokkuutta seuraamme säännöllisesti, ja tila liikkuu tarpeiden ja organisaation mukaan", Laurinen kehuu kiinteistön muuntojoustavuutta.

Maalaistentalosta edunvalvontajärjestö MTK omistaa kaksi kolmannesta ja osuustoimintaliike Pellervo kolmanneksen.

Monipaikkainen työ on tullut jäädäkseen. Suomen Yrittäjät (SY) on päättänyt muuttaa Mannerheimintie 76:n tiloistaan vuokralle Pasilaan kuluvana syksynä. Nykyiset kolme kerrosta ja 1 800 neliön toimistotilat pienenevät kolmannekseen nykyisestä.

"Monipaikkainen työ on uusi normaali. Tiivistämme selvästi. Etätyö tulee yleistymään", arvioi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Uudet vuokratilat on jo katsottu Helsingin Pasilasta yhteistyökumppani vakuutusyhtiö Fennian talosta Kyllikinportti 2:sta. Nykyiset tilat ovat myynnissä.

SY:n muuttoa on kiirehtinyt Mannerheimintien kiinteistöön tuleva peruskorjaus putkiremontteineen. Noin 70 henkilön työyhteisön omat työhuoneet vaihtuvat avotilaan, ja työpisteitä tulee olemaan selvästi nykyistä vähemmän, Pentikäinen kertoo tilojen suunnittelusta.

Yrittäjien keskusjärjestö kysyi henkilöstöltään, miten se haluaa työskennellä jatkossa. Viidennes valitsisi kokonaan etätyön, valtaosa väestä työskentelisi monipaikkaisesti.

"Myös hallinnon digisiirtymä on toiminut hyvin. Yhteydenpito hallinnon eri tasojen kanssa on lisääntynyt", Pentikäinen kertoo.

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat Akava, SAK ja STTK ovat viime vuosien aikana peruskorjanneet toimistotalojaan. SAK muutti täysin peruskorjattuun Pitkänsillan kiinteistöön Hakaniemessä keväällä 2017.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo, että kevääseen verrattuna väkeä on jo enemmän läsnä mutta rajoitetusti.

"Enintään puolet väestä voi nyt olla kerralla toimistolla", Eloranta kertoo koronapandemian estämiseksi asetetusta rajoitteesta. Myös kokoustilojen maksimihenkilömäärää on rajoitettu.

Vajaan 60 henkilön keskushallinnossa monipaikkainen työskentely on mahdollista, mutta SAK:n jäsenkunnasta yhdeksän kymmenestä on työelämän etulinjassa pitämässä tehtaat käynnissä, terveydenhoidossa ja kaupoissa palvelemassa.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK peruskorjasi tilansa noin vuosi sitten Helsingin Mikonkadulla. Viestintäjohtaja Marja-Liisa Rajakankaan mukaan järjestöllä on etätyösuositus, ja noin puolet henkilöstöstä työskentelee nyt toimistossa.

Akavan ja OAJ:n talo Pasilassa peruskorjattiin 2016. Akavan johtaja Risto Kauppinen kertoo Akavan asentaneen korona-aikana muoviseiniä jakamaan avotiloja. Keskusjärjestön henkilöstö on toimistossa paikalla töiden mukaan – 2–3 päivää viikossa etänä.

Lue lisää: Vajaakäyttöaste ei vielä näy toimistotilojen markkinoilla

Sanne Katainen
Väljää Maalaistentalossa. MTK:n talousjohtaja Heikki Laurinen kertoo Maalaistentalon remontin tuoneen toimistotiloihin myös tarvittavat turvavälit.
Lue lisää

Suomessa 105 uuttaa koronatartuntaa – Tartuntojen lähde tiedossa Husin alueella vain murto-osalla

MT:n pikaselvitys: Kyyti on kylmää, jos Finavia puristaa alihankkijoidensa katteesta 15 prosenttia pois – "Tulos painui pohjasta läpi"

Suomen Yrittäjät: Finavialta tyly kirje yhteistyökumppaneilleen – pidentää ilmoituksella laskujen maksuaikaa 60 päivään

Maski suojaa myös maalla