Tilastot kertovat karua kieltä Euroopan matkailun pudotuksesta keväällä – hotelleissa ja ravintoloissa liikevaihdosta katosi 80 prosenttia - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Tilastot kertovat karua kieltä Euroopan matkailun pudotuksesta keväällä – hotelleissa ja ravintoloissa liikevaihdosta katosi 80 prosenttia

Koronaviruksen isku Eurooppaan heijastui nopeasti ja syvästi eurooppalaiseen turismiin.
Matkailu hiljeni keväällä rajusti Euroopassa koronakriisin takia. Se teki ison loven muun muassa hotellien ja ravintoloiden talouteen.

Tuoreet tilastotiedot EU-maiden turismista kertovat karua kieltään koronaviruksen iskusta Euroopan maihin. Eurostatin mukaan hotelli- ja ravintola-alalla pudotusta kertyi helmikuusta huhtikuuhun peräti 80 prosenttia.

Esimerkiksi majoituspalveluiden käyttö putosi huhtikuussa noin kuudesosaan siitä, mitä se oli vielä helmikuussa. Toukokuussa majoituksen liikevaihtolukemat korjautuivat siitä vain hitusen ylöspäin. Kesäkuussa majoitusalan tilanne kuitenkin jo koheni Euroopassa, mutta liikevaihtoa alalla kertyi silti vain noin kolmannes pandemiaa edeltäneestä tasosta.

Pudotus tarkoittaa isoa lovea alan yrityksille, sillä Euroopan majoitusbisneksen kooksi EU on laskenut noin 80 miljardia euroa muutama vuosi sitten.

Ravintoloiden pohjakosketus muiden turismiin liittyvien sektoreiden tapaan oli huhtikuussa. Silloin alan liikevaihto putosi noin neljännekseen normaalitasosta. Niiden toipuminen lähti kuitenkin ripeämmin liikkeelle, mutta siitä huolimatta ravintoloidenkin tilanne ylsi kesäkuussa noin 60 prosenttiin aiemmasta.

Ravintoloilla on iso merkitys monen maan työllisyyteen. Euroopassa ravintolabisneksen koko oli parisen vuotta sitten lähes 100 miljardia euroa.

Myös matkatoimistoalan ja muiden matkanjärjestäjien liikevaihto romahti rankasti keväällä, ja oli huhtikuussa noin kuudennekseen alkuvuoden tasosta. Toisin kuin ravintolat ja hotellit, matkatoimistoilla tilanne jatkui touko-kesäkuussa liki yhtä vaikeana kuin huhtikuussa.

Lentoliikenteen liikevaihdon Eurostat kertoo pudonneen keväällä noin neljännekseen koronaa edeltäneestä tasosta.

Euroopan maista isoimmat romahtukset hotelli- ja ravintola-alalla kärsivät Malta, Espanja, Kroatia ja Italia. Näiden talouden kokonaistilanteelle matkailulla on iso vaikutus.

Suomessa pudotus oli vuoden toisella neljänneksellä Eurostatin mukaan hotelli- ja ravintola-alalla 51 prosenttia ja Ruotsissa 36 prosenttia.

Lue lisää

Suomessa 105 uuttaa koronatartuntaa – Tartuntojen lähde tiedossa Husin alueella vain murto-osalla

Maski suojaa myös maalla

Koronaepidemia kiihdyttää vauhtiaan – kansalaiset laistavat suosituksia maskien käyttämisestä

THL: Jos koronaepidemia etenee kiihtymisvaiheeseen, maskia suositellaan lukioissa ja ammattikouluissa