Lääkeyhtiö AstraZeneca keskeyttää koronarokotetestinsä – syynä koehenkilön selittämätön sairastuminen - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Lääkeyhtiö AstraZeneca keskeyttää koronarokotetestinsä – syynä koehenkilön selittämätön sairastuminen

Euroopan komissio oli jo tehnyt AstraZenecan kanssa ensimmäisen ennakkosopimuksen mahdollisen koronavirusrokotteen ostoista.
AstraZeneca on kehittänyt rokotetta Oxfordin yliopiston kanssa. Yhtiö kutsuu keskeytystä rutiiniluontoiseksi. LEHTIKUVA / AFP

Lääkeyhtiö AstraZeneca on ilmoittanut keskeyttävänsä väliaikaisesti kehittämänsä koronavirusrokotteen kliinisen tutkimuksen testivaiheen. Pörssiyhtiö sanoi päättäneensä keskeytyksestä sen jälkeen, kun yksi vapaaehtoisista koehenkilöistä sairastui selittämättömästi.

AstraZeneca on kehittänyt rokotetta Oxfordin yliopiston kanssa. Yhtiö kutsuu keskeytystä rutiiniluontoiseksi. Keskeytyksen aikana riippumaton komitea tutkii asiaa.

Euroopan komissio ilmoitti elokuussa tehneensä AstraZenecan kanssa jäsenmaiden puolesta ensimmäisen ennakko-ostosopimuksen mahdollisen koronavirusrokotteen ostoista. Suomi on kertonut osallistuvansa yhteishankintaan.

Sopimus kattaa 300 miljoonaa rokoteannosta sekä mahdollisuuden 100 miljoonaan lisäannokseen, kun rokote on todettu turvalliseksi ja toimivaksi. Komissio on käynyt rokoteneuvotteluja useiden muidenkin yritysten kanssa.

AstraZenecan mukaan laajoissa lääketutkimuksissa tapahtuu joskus sairastumisia. Tällöin tilanne tulee arvioida riippumattomasti.

"Kyseessä on rutiinitoimenpide, joka täytyy käydä läpi aina, kun kokeissa tulee ilmi selittämätön sairaustapaus. Pyrimme nopeuttamaan tapauksen tutkintaa, jotta siitä aiheutuisi mahdollisimman vähän viivästystä testaukselle", yhtiön tiedottaja sanoi.

Yhtiö on tehnyt testejä eri maissa. Tuoreeltaan ei ollut tiedossa, missä maassa sairastunut koehenkilö on. Myöskään sairauden laadusta tai vakavuudesta ei ollut tietoa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa yhtiö alkoi elokuun lopussa koota 30 000 vapaaehtoisen ryhmää eri puolilta maata.

Financial Timesin mukaan sairastuminen liittyy Britannian tutkimushaaraan. Lehden mukaan ruotsalais-brittiläisen yhtiön osake putosi jälkimarkkinoilla yli kuusi prosenttia, kun tieto keskeytyksestä tuli julki.

Uutistoimisto AFP:n mukaan AstraZeneca on yksi yhdeksästä yhtiöstä, jotka ovat kertoneet edenneensä koronavirusrokotteidensa testauksessa pitkälle kolmanteen vaiheeseen.

Yleisesti keskeytykset ja viivästykset kliinisen tutkimusvaiheen aikana eivät ole tavattomia. AFP:n mukaan nyt on kuitenkin tiettävästi kyse ensimmäisestä keskeytyksestä koronavirusrokotteiden kehityksessä.

Lue lisää

Rikkaat maat varaavat koronarokotteet köyhien nenän edestä, varoittaa kansalaisjärjestö

AstraZeneca: Koronarokote voi yhä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä

Trump puoluekokouspuheessaan: Rokote tulee vuoden loppuun mennessä

Yhdysvallat solmi 1,5 miljardin dollarin rokotesopimuksen – Trump toivoo rokotteen valmistuvan ennen vaaleja