Koronaisku jäänee pelättyä vaimeammaksi, mutta ennusteet povaavat talouteen hidasta toipumista ja matelevaa työllisyyskasvua - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Koronaisku jäänee pelättyä vaimeammaksi, mutta ennusteet povaavat talouteen hidasta toipumista ja matelevaa työllisyyskasvua

Suhdanne-ennusteet: Etla uskoo 3,2 prosentin kasvuun ensi vuonna, kun Suomen Pankki esittää hillitympää 2,7 prosentin kasvukulmaa.
Ennusteiden analyysi on sama: Ensi vuoden kasvu on yksityisen kulutuksen harteilla, kun viruspandemian tuoma epävarmuus nakertaa teollisuuden tilauskantaa ja yritysten rohkeutta investointiin. LEHTIKUVA / Olivia Ranta

Maanantaina julkaistujen suhdanne-ennusteiden mukaan Suomen talouden rämpiminen voi jäädä aiempaa pelättyä lievemmäksi. Koronavirusta edeltävään tilanteeseen pääseminen ottaa kuitenkin vuosia, etenkin työllisten määrän kasvattaminen pandemiaa edeltäneisiin lukemiin.

Suomen Pankin mukaan talous supistuu tänä vuonna 4,7 prosenttia. Kesäkuussa pankki ennusti bruttokansantuotteen romahtavan seitsemän prosenttia.

Vastaavankaltaista kehitystä ennustaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla, jonka mukaan talous supistuu tänä vuonna 4,5 prosenttia. Optimismi on kasvanut 3,5 prosenttiyksikköä, sillä keväällä Etla uskoi kahdeksan prosentin syöksyyn.

"Juhlan aiheita on kuitenkin niukasti, sillä Suomen jälkisyklinen talous on kohtaamassa vaikean syksyn ja talven", Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus sanoo tiedotteessa.

Etla uskoo 3,2 prosentin kasvuun ensi vuonna, kun Suomen Pankki esittää hillitympää 2,7 prosentin kasvukulmaa. Näkymät ovat heikommat kuin ne olivat keväällä.

Ennusteiden analyysi on sama: Ensi vuoden kasvu on yksityisen kulutuksen harteilla, kun viruspandemian tuoma epävarmuus nakertaa teollisuuden tilauskantaa ja yritysten rohkeutta investointiin.

Samasta syystä ulkomaankaupan näkymät säilyvät heikkoina.

Vaikka Suomen talouden supistuminen jää eurooppalaisessa vertailussa pienimpien joukkoon, on työllisyys laskenut jyrkästi. Suomen Pankin mukaan huhti–kesäkuussa työllisiä oli keskimäärin lähes 80  000 vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

"Osa koronakriisissä menetetyistä työpaikoista katoaa pysyvästi ja työllisyyden paranemista jarruttaa lisäksi sekä hitaaksi jäävä talouskasvu että edelleen jatkuva työikäisen väestön supistuminen", pankin ennusteessa todetaan.

Pankin mukaan työllisyys uhkaa heikentyä pitkäaikaisesti ja ennusteen mukaan työllisyysaste on jäämässä noin 71 prosenttiin vuonna 2022. Etla puolestaan uskoo, että työllisyysaste voisi samana vuonna kohota 72 prosenttiin.

Lue lisää

S&P piti Suomen luottoluokituksen ennallaan – näkymät säilyivät vakaina

Koronasta toipumiseen menee asiantuntijoiden mukaan ainakin kaksi vuotta

Bruttokansantuotteen loppukevään koronalovi oli Suomessa monia maita pienempi – lähitulevaisuus riippuu kuitenkin viennin vireestä ja teollisesta kysynnästä maailmalla

Peruspäivärahan saajien määrä on yli kaksinkertaistunut korona-aikana