Talous

Pellervon taloustutkimus: Lomautukset pitäneet Suomen kilpailukykyä yllä – reipas talouskasvu vaatii koronarokotetta

Suomen kansantuotteen arviodaan putoavan tänä vuonna neljä prosenttia.
Pentti Vänskä
Kartonki on korvannut paperikoneiden sulkemisia, mutta tuottavuuden nostamiseksi pitäisi saada enemmän pitkälle jalostettuja tuotteita metsäteollisuuteen. Suomen teollisuus on pärjännyt lomautusjärjestelmän ansiosta.

Suomen talous toipuu koronasta massiivisen elvytyksen ja kotitalouksien lisääntyvän kulutuksen avulla, Pellervon taloustutkimus PTT arvioi talousennusteessaan.

Arvion mukaan Suomen bruttokansantuote putoaa tänä vuonna 4 prosenttia ja kasvaa ensi vuonna 3 prosenttia.

Ennusteen pessimistisen arvion mukaan talous heikkenee tänä vuonna 5 prosenttia eikä kasva ensi vuonna lainkaan, kun taas optimistisessa ennusteessa talous heikkenee tänä vuonna 3 prosenttia ja kasvaa ensi vuonna 5 prosenttia.

”Talous toipui kesällä, mutta aiemmalle kasvu-uralle ei ole toivoa päästä ennen koronarokotetta", PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari sanoo.

Suomen kilpailukyky on PTT:n mukaan pysynyt muita maita parempana lomautusten vuoksi, vaikka monissa muissa maissa työvoimakustannukset joustavat Suomea enemmän. "Koronakriisissä suomalainen lomautusjärjestelmä näyttää antaneen yrityksille muita maita tehokkaamman keinon sopeuttaa kustannuksia", Huovari sanoo.

"Suomen vienti toipuu, kunhan kansainvälinen kysyntä palautuu”, Huovari uskoo.

"Talouden kiristykseen pitäisi ryhtyä Suomessa vasta, kun on päästy kunnolla vakaaseen kasvuun. Toistaiseksi elvytys antaa vauhtia talouskasvulle, ja ”talouden tukeminen on tarpeen myös kuluvan vuoden jälkeen."

Suomessa EU-tukipaketti vastaa pääosin elvytyksestä ensi vuonna.

Suomessa velkasuhde nousee ensi vuonna 68 prosenttiin suhteessa kansantuotteeseen, mutta Suomen lainahoitokulut jopa alenevat.

Alijäämä ei nouse niin korkeaksi kuin pelättiin, koska tuotannon lasku on jäämässä arveltua pienemmäksi ja kotimaisiin tukiohjelmiin on menossa arvioitua vähemmän rahaa.

Ennusteen mukaan työttömyysaste nousee 8 prosenttiin ja työllisyysaste laskee 71,5 prosenttiin. Ensi vuonna talouden odotetaan kohentuvan, joten työllisten määrä kasvaa hieman.

”Koronakuopasta täytyy nousta työn kysyntää lisäämällä, niin että uusia työpaikkoja syntyy. Tästä syystä elvytystoimet ovat ensiarvoisia”, Huovari sanoo.

Valtiovarainministeriön ehdotus työttömien eläkeputken katkaisemisesta on Huovarin mukaan erittäin tärkeä, koska juuri vanhimpien ikäluokkien työllisyys on Suomessa kilpailijamaita huonompi.

Suomen metsäteollisuus on murroksessa, mikä on heikentänyt tuottavuutta, kun tehdään enemmän sellua paperin sijaan. Tosin kartonki tuo lisäarvoa lähes yhtä paljon kuin paperi. Huovarin mukaan olisi tärkeää pystyä investoimaan nykyistä pitemmälle menevään jalostukseen tuottavuuden kasvattamiseksi.

Lue lisää

Koronan toinen aalto iskee nyt päin yrityksiä – luvassa lisää lomautuksia ja irtisanomisia, EK:n kysely kertoo

MT:n kysely: 60 prosenttia suomalaisista pitää valtion velkaantumisvauhtia liian kovana

Suomen ruokavienti vetää – pulmina bulkki ja Kiinan rooli

Lappajärvi sai koronatukea ja perui opettajien lomautukset – näin koronan kyykyttämät kunnat lomauttivat opettajia, katso oman kuntasi tilanne