Talous

Ministerit vierailulla Naantalissa: Kaupunkiin EU-rahoitusta ja selvityshenkilö

Neste työllistää Naantalissa noin 330 ihmistä.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) ohella Naantalissa vierailevat työministeri Tuula Haatainen (sd.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) Ministerit tapaavat Nesteen jalostamon, jalostamon työntekijöiden ja Naantalin kaupungin edustajia. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi, että Naantaliin voidaan kohdentaa rahoitusta Euroopan unionin oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta.

Marin kertoi asiasta Naantalissa, johon hän on vieraillut perjantaina yhdessä työministeri Tuula Haataisen (sd.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) kanssa. Lintilä kertoi, että työ- ja elinkeinoministeriö on nimittämässä selvityshenkilön tilannetta varten.

Vierailu järjestettiin sen jälkeen, kun energiayhtiö Neste kertoi maanantaina suunnittelevansa Naantalin jalostamon lopettamista. Yhtiö työllistää kaupungissa noin 330 ihmistä. Myös Porvoon yksikköä koskevissa uudelleenjärjestelyissä voidaan vähentää yhteensä jopa 470 työpaikkaa.

Työministeri Haatainen sanoi STT:lle ennen kokousta, että kokouksessa on määrä valaa uskoa siihen, että Naantalia ei jätetä yksin.

Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen sanoi ennen tapaamista STT:lle odottavansa selkeää viestiä, että kaupungilla on maan hallituksen tuki.

"Toivomme selkeästi sitä, että mikäli täällä toteutuvat nämä isot työpaikkavähennykset, niin kuntaa ja työntekijöitä ei jätetä yksin, vaan käytetään kaikki ne keinot, joita työkalupakista löytyy työntekijöiden työllistymisen ja uudelleenkoulutuksen tukemiseksi."

Mutanen toivoo myös laajempaa pohdintaa siitä, miten Suomen toisen öljyjalostamon lakkauttaminen vaikuttaisi.

"Sillä on erittäin suuria vaikutuksia. Se ei ole vain Turun tai Varsinais-Suomen seudun kysymys, vaan kansallisen tason kysymys. Siinä tilanteessa pitäisi nostaa kunnianhimoa ja hyvin järeästi valmistella uusteollistamisohjelmaa, jota voitaisiin käyttää teollisen toiminnan saamiseksi alueelle."

Mutasen mukaan tunnelmat kaupungissa ovat järkyttyneet ja surulliset.

"On järkytystä ja epäuskoa, voiko näin isoja menetyksiä yleensä tapahtua, ja samalla hyvin syvää huolta", hän kuvasi.

Tarkkaa arviota lakkautuksen talousvaikutuksista ei vielä ole, mutta selvitystyö on aloitettu.

Lue lisää

Metsäteollisuutta ja öljynjalostusta ajetaan ryminällä alas – eduskunnassa hissutellaan sukkasillaan

"Turvallisuuspoliittisista syistä jalostamo piti rakentaa Hangosta länteen – Naantali oli sijainniltaan ihanteellinen"

"Öljyn jalostamisesta on vaikea saada hyvää hintaa" – Nesteen Naantalin jalostamon ylläpito vaatisi investointeja, joihin ei ole halua

Neste tutkii Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista – taustalla koronan aiheuttama kysynnän lasku