MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Talous

"Olemme Suomen merkittävin metsäalan uutistoimija" – Maaseudun Tulevaisuus edelleen Suomen toiseksi luetuin päivälehti

Viime vuonna perustetulla MT Metsällä on 244 000 lukijaa, Kansallisen Mediatutkimuksen tilastot kertovat. Se on merkittävästi enemmän kuin puhtaasti metsäaiheisten lehtien lukijamäärät.
Jukka Pasonen

Maaseudun Tulevaisuus on edelleen Suomen toiseksi luetuin päivälehti 264 000 lukijalla, Kansallisen Mediatutkimuksen (KMT) tilastot kertovat.

"MT:n näkökulmasta tulos on hyvä. Meille on tärkeää pitää vahva asemamme Suomen toiseksi luetuimpana päivälehtenä", Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen kommentoi.

Painetun lehden lukijamäärä laski kuitenkin 17 000:lla viime vuodesta.

Luetuimpien päivälehtien listan kärjessä on Helsingin Sanomat, jonka painetun version lukijat ovat vähentyneet vuodessa lähes 50 000:lla. Myös kaikilla muilla päivälehdillä lukijamäärät ovat pudonneet viime vuodesta. Parhaiten vertailussa vuoden takaiseen pärjäsi listan kymmenes eli Satakunnan kansa, jolla on vain tuhat lukijaa viimevuotista vähemmän.

KMT ei tilastoinut lehtien verkkosivustojen kävijämääriä.

Päätoimittaja Kemppaisen mukaan Maaseudun Tulevaisuus on kuitenkin edennyt verkkopuolella valtavan askeleen: "MT on vaikuttavampi kuin koskaan."

KMT vertaili myös maa- ja metsätalousalan lehtien lukijamääriä.

Aarre, jota kustantaa sama Viestilehdet Oy kuin Maaseudun Tulevaisuuttakin, kasvatti lukijamääräänsä viime vuoden 141 000:sta tämän vuoden 152 000 lukijaan.

Niin ikään Viestilehtien julkaisema Koneviesti kasvatti painetun lehtensä lukijamäärää 140 000:sta 143 000:een.

Muiden kustannustalojen lehdistä Metsälehden lukijamäärä kasvoi 138 000:sta 157 000:een. Maatilan Pellervon lukijamäärä pysyi kutakuinkin ennallaan 98 000:ssa ja Käytännön Maamiehen 68 000 lukijassa.

Maaseudun Tulevaisuuden metsäaiheinen kuukausiliite MT Metsä ei ollut mukana KMT:n lukijamäärätutkimuksessa vielä viime vuonna, jolloin se perustettiin. Tänä vuonna MT Metsällä oli 244 000 lukijaa, KMT:n tuoreista luvuista ilmenee.

Kemppainen kertoo ilahtuneensa eniten juuri MT Metsän lukijamäärästä.

"Olemme selvästi Suomen merkittävin metsäalan uutistoimija", Kemppainen sanoo. "Olemme tehneet valtavasti työtä metsäuutisoinnin eteen, ja se näyttää saavan lukijoiden kiinnostuksen ja arvostuksen."

Maaseudun Tulevaisuuden pidempiaikainen kuukausiliite Kantri oli säilyttänyt lukijamääränsä hyvin. Viime vuonna sillä oli 166 000 lukijaa ja tänä vuonna tuhat enemmän eli 167 000.

Helsingin Sanomien Kuukausiliite on Suomen luetuin sanomalehtien liite 840 000 lukijallaan. Pudotusta lukijamäärässä on 8 000 viime vuodesta.

Kauppalehti Optio jää kauas MT Metsän ja Kantrin taakse 103 000 lukijallaan. Optiolla lukijoita on 13 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Jukka Pasonen

"Olemme selvästi Suomen merkittävin metsäalan uutistoimija."

Lue lisää

Marjatta Väänänen (1923–2020) oli rohkea maaseudun elämän ja kulttuurin edistäjä

Valikoivaa journalismia

MT Metsä palkittiin journalistien Salli-palkinnolla – kurkkaa tekijöiden tervehdysvideo

MT:n sivut pois käytöstä klo 21-23