Talous

OP Ryhmän tammi–syyskuun tulospudotus 150 miljoonaa euroa, talletuskannan poikkeuksellinen kasvu kertoo asiakkaiden varautumisesta

OP Ryhmän kaikkien kolmen liiketoiminta-alueiden tulokset laskivat tammi–syyskuussa. Korkokate ja vakuutuskate kasvoivat koronan vaikuttaessa talousympäristöön.
Vesa Laitinen
Muita tuottoja kiinteistön myynnistä. Timo Ritakallion johtama OP Ryhmä jatkaa Vallilan kiinteistössä pitkäaikaisella vuokrasopimuksella.

OP Ryhmän tulos ennen veroja oli tammi–syyskuussa 526 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 676 miljoonaa euroa. Ero selittyy koronan värittämänä vuotena eritoten sijoitustoiminnan tuottojen laskuna.

Osavuosikatsauksen webcastina esitellyt pääjohtaja Timo Ritakallio suhteutti kuluvan vuoden yhdeksän kuukauden sijoitustuottoja viime vuoden vastaavaan, jolloin ne olivat ennätykselliset ja tänä vuonna siis matalammat.

Koronaviruspandemian aiheuttama sijoitusmarkkinoiden kehitys laski sijoitustoiminnan tuottoja varsinkin ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

OP Ryhmän kaikkien kolmen liiketoimintasegmentin, vähittäispankin, yrityspankin ja vakuutuksen, tulokset laskivat. Tammi–syyskuussa vähittäispankin tulos oli 100 miljoonaa euroa (1–9, 2019: 193 milj. euroa), yrityspankin 221 miljoonaa euroa (232 miljoonaa euroa) ja vakuutuksen 195 miljoonaa euroa (278 milj. euroa).

OP Ryhmän korkokate ja vakuutuskate kasvoivat epävarmassa toimintaympäristössä.

Talouden ja asiakkaiden kokemasta epävarmuudesta voi kieliä OP Ryhmän talletuskannan kasvu 13 prosentilla vertailujaksoon nähden. Ritakallio kuvasi talletuskannan kasvua "poikkeuksellisen suurena".

OP:n kotitalousasiakkailla on yhteensä viisi miljoonaa käyttely- ja säästötiliä ja niillä varoja 43 miljardia euroa. Yhteensä OP Ryhmän talletuskanta oli syyskuun lopussa 70,7 miljardia euroa.

Talletuskannan kasvun pääjohtaja Ritakallio arvioi kertovan asiakkaiden varautumisesta: varoja on haluttu pitää tileillä pahan päivän varalle. Tämä on näkynyt kotitalouksien lisäksi myös muissa asiakasryhmissä.

OP Ryhmän oma vakavaraisuus on pysynyt vahvana.

"Meillä on sietokykyä niin rahoituskapasiteetissa kuin likviditeetinkin osalta", Ritakallio totesi.

Ryhmän luottokanta kasvoi tammi–syyskuussa 3,5 prosenttia 94,2 miljardiin euroon. Hallinnoitavia varoja ryhmällä oli 85 miljardia euroa (2019: 83,1 mrd euroa).

Sijoituslainojen kysyntä on kasvanut, samoin lainakysyntä sijoitusasuntoihin: lainahakemuksia OP Ryhmässä on käsitelty noin 100 000.

Saamisten arvionalentumisia ryhmä kirjasi 183 miljoonaa euroa, 0,25 prosenttia luotoista. "Arvonalentumisia kasvattivat koronaviruspandemian vaikutukset luottokannan laatuun ja sääntelymuutoksesta johtuva maksukyvyttömyyden uuden määritelmän käyttöönotto."

Uusi määritelmä maksukyvyttömyyden luokituksista tulee käyttöön eurooppalaisissa pankeissa vuoden vaihteessa ja OP otti sen käyttöön maaliskuussa. Asiakkaan maksukyvyttömyys luokitellaan hyvin ennakkopainotteisesti, myös talouden näkymä huomioiden. Luottotappioriski voi pankin kannalta kasvaa, vaikka asiakas hoitaisikin luottonsa.

OP Ryhmän pääkonttorina toimivan Vallilan kiinteistön myynti tammikuun lopussa paransi tulosta. Kaupasta kirjattiin myyntivoittoa liiketoiminnan muihin tuottoihin 98 miljoonaa euroa ja kuluja kaksi miljoonaa euroa liiketoiminnan muihin kuluihin. Kiinteistön kauppahinnaksi OP Ryhmä on kertonut 485 miljoonaa euroa.

OP Ryhmä jatkaa toimintaansa kiinteistössä pitkäaikaisella vuokrasopimuksella.

Lue myös:

Tuntuuko euron korotus palvelumaksussa pieneltä? – pankit keräävät niistä kymmeniä miljoonia, OP perii nyt kahden euron maksun korottomalta käyttötililtä

Jukka Pasonen
Lue lisää

OP:n kolossimainen omistuskonttori muuttui vuokratiloiksi – pankki leikkasi kuluja ja tienasi korkokatteella

OP-ryhmän tulos kasvoi 165 miljoonaa euroa

Timo Ritakallio vastaa huoleen pankkikonttorien katoamisesta: "Olemme OP Ryhmässä kansalaisvelvollisuutemme hoitaneet"

OP:n Karhiselle etsitään seuraajaa