Talous

Kunnat kohentavat vanhenevien kansalaisten asumisoloja – YM:ltä yhteensä lähes miljoona euroa 16 kunnalle

Kymmenen vuoden kuluttua suomalaisista yli neljäsosa on yli 65-vuotiaita.
Markku Vuorikari
Ympäristöministeriön turvin kehitetään muun muassa rollaattoreille sopivia reittejä.

Ikävuosien karttuessa oman kodin kynnykset, rappuset ja rollaattorille ahtaat oviaukot saattavat vaikeuttaa kotona asumista. Jotta kotona voi asua mahdollisimman pitkään, on ympäristöministeriö myöntänyt lähes 800 000 euroa avustusta erilaisille asumista parantaville hankkeille. Rahaa on myönnetty 16 kunnalle.

Avustettavilla hankkeilla kunnat eri puolilla Suomea varautuvat ikääntyvien kansalaisten asumisen tarpeisiin, edistävät asuntojen korjaamista, luovat ratkaisuja asumiseen sekä kehittävät asumisalueita vanhenevien kansalaisten kannalta nykyistä ystävällisemmiksi.

Ympäristöministeriö mainitsee tiedotteessaan esimerkkinä muun muassa Etelä-Savossa sijaitsevan Haukivuoren, joka saamansa noin 80 000 euron turvin kehittää taajamaansa. Tarkoitus on, että vanhenevat ja muistisairaat voivat asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Lisäksi Haukivuoren taajamaa kehitetään niin, että siellä on esteettömiä ja rollaattoreille sopivia reittejä asunnoilta terveysasemalle, kirjastoon ja kauppoihin.

Pirkanmaalla Tampereella ja Orivedellä puolestaan keskitytään erilaisten asumisvaihtoehtojen kehittämiseen. Tähän ympäristöministeriö myönsi rahaa 45 000 euroa.

Yli neljäsosa suomalaisista on ennusteiden mukaan 10 vuoden päästä yli 65-vuotiaita ja yli 85-vuotiaiden määrä kaksinkertaistuu seuraavien 20 vuoden aikana.

Vanheneville kansalaisille sopivia asumisratkaisuja tarvitaan, koska nyt maamme asunnoista esteettömiä on vain 15 prosenttia, eli noin puoli miljoonaa, ympäristöministeriö kertoo tiedotteessaan.

Olemassa olevien asuntojen esteettömyyskorjausten lisäksi ikääntyneille tarvitaan sopivia uustuotannon asumisratkaisuja.

Ympäristöministeriön johdolla toteutettavan Ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelmaan osallistuvat myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, kunnat, kuntayhtymät ja järjestöt.

Lue lisää

Uusi aika vapauttaa kaupungista

Perinteinen unelma pitää pintansa – jopa 70 prosenttia nuorista haaveilee omakotitalosta, paljastaa kysely

Joka kymmenes pientaloasuja maksaisi vähähiilisestä kodista viidenneksen enemmän

Talon pienipäästöisyys ei juurikaan kasvata sen rakennuskustannuksia – energiatehokkuutta ei kuitenkaan voida parantaa loputtomasti