Talous

Kuluttajien luottamus talouteen heikentynyt edelleen: "Palvelualan suhdannenäkymät ovat tummuneet nopeasti kuten koko elinkeinoelämänkin"

Odotukset omasta taloudesta vuosi eteenpäin pysyivät suunnilleen ennallaan.
Jaana Kankaanpää
Koronatilanne on synkentänyt suomalaisten odotuksia tulevaisuudesta.

Kuluttajien luottamus talouteen heikkeni lokakuussa edelleen, kertoo Tilastokeskus. Luottamusindikaattori oli lokakuussa –6,9, syyskuussa –5,9 ja elokuussa –5,1.

Tilastokeskuksen mukaan indikaattorin neljästä osatekijästä arviot Suomen talouden lähitulevaisuudesta heikkenivät selvästi. Sen sijaan näkemykset oman talouden nykytilasta ja rahankäytöstä kestotavaroihin vuoden sisällä paranivat hieman lokakuussa syyskuuhun verrattuna.

Odotukset omasta taloudesta vuosi eteenpäin pysyivät suunnilleen ennallaan.

Suomalaisyritykset arvioivat suhdanteen pysyneen vaikeana syksyn aikana, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n lokakuun suhdannebarometrista. Suhdanneodotukset koko elinkeinoelämässä ovat laskeneet saldolukuun –31, kun vielä heinäkuussa oltiin –11 pisteen tasolla.

Barometrin mukaan talvea kohti kuljetaan yhä suuressa epävarmuudessa. Talouden asteittainen palautuminen on yritysten mielestä pysähtynyt, ja suhdanneodotukset ovat laskeneet selvästi kesästä.

"Koronaviruksen kiihtyminen niin Euroopassa kuin Suomessakin näkyy jo palvelualojen heikentymisenä uudelleen. Palvelualan suhdannenäkymät ovat tummuneet nopeasti kuten koko elinkeinoelämänkin", sanoo EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

Hänen mukaansa kevääseen verrattuna tilanne on vaikeampi, sillä samaan aikaan ongelmia on nyt myös rakentamisessa ja teollisuudessa.

"Teollisuuden tilanne jatkuu vaikeana, mutta suhdannenäkymissä on myös havaittavissa aavistus paremmasta. Iso kysymys on, saako Suomen vientiteollisuus kiinni Euroopan teollisuudessa käynnistyneestä kasvusta ja kuinka nopeasti", Pakarinen arvioi.

Lue lisää

Lammastilallinen Yläneeltä ihmettelee, miksi Helsingin joulutorit on suljettu mutta ostoskeskuksissa tungeksitaan Black Fridayn tunnelmissa – "Vaikuttaako taustalla amerikkalainen ajatusmalli, money talks?"

Pääkaupunkiseudulle järeitä rajoituksia kolmeksi viikoksi – harrastustoiminta sisätiloissa keskeytetään, yli 10 hengen yleisötilaisuudet kielletään

THL: Suomessa raportoitu yli 600 koronavirustartuntaa

Naapurimaakuntien matkustussuositukset eivät näytä toistaiseksi vaikuttaneen Uudenmaan liikenteeseen