Talous

Peruna kohtaa avokadon Tyrnävän rohkeasti kansainvälistyvässä vientiyrityksessä – Hollannin tytäryritys aloitti juuri, seuraavat perustetaan Lähi-itään ja Aasiaan

”Kansainvälisen kaupan osaaja vihannes- ja hedelmäalalla”, toimitusjohtaja Antti Kuusisto määrittelee johtamansa Luonnosta Finland Oy:n.
Kuvat: Jarno Mela, Jaana Kankaanpää, Luonnosta Finland Oy / Kuvitus: Juho Leskinen
Toimitusjohtaja Antti Kuusisto kertoo yhden syyn, miksi Luonnosta Finland kasvoi hurjasti vuonna 2019: ”Olimme rakentaneet Euroopan laajuisen asiakas- ja välittäjäverkoston, jonka pystyimme hyödyntämään maksimaalisesti satokaudella 2019."

Luonnosta Finland on perunaa Suomesta ja luomutuotettuja avokadoja Tansaniasta. Se on neljän työntekijän ja 21 omistajan osakeyhtiö Tyrnävältä, joka syyskuussa perusti tytäryrityksen Hollantiin ja jolla jo pitempään on ollut sisaryritys Tansaniassa.

Vuonna 2021 tai 2022 on aika perustaa tytäryritys Lähi-itään: Dubai on vahva ehdokas.

Aasiaan asettuminen on strategiassa ajoitettu vuosille 2024–2025. ”Todennäköisesti Singapore tai Hongkong”, yhtiön toimitusjohtaja Antti Kuusisto kertoo.

Luonnosta Finland on perustettu vuonna 1986. Yhtiön toimiala oli ja on juuresten, vihannesten, marjojen ja hedelmien tukkukauppa.

Vuonna 2019 yritys kasvoi hurjasti: liikevaihtoa kertyi 8 448 000 euroa. Kasvuprosentti oli 119,2 prosenttia, sillä vuoden 2018 liikevaihto oli alle neljä miljoonaa: 3 854 000 euroa. Maaseudun Tulevaisuuden julkaisemalla kasvuyhtiöiden listalla yritys on sijalla 36.

"Kasvuun on monta syytä. Toimimme raaka-ainekaupassa, ja vuonna 2019 Eurooppa kärsi kuivuudesta. Satotaso jäi huonoksi. Suomessa perunaa tuli kuitenkin hyvin. Niinpä meillä riitti treidattavaa."

Vienti veti, koska yritys oli ahkeroinut aiemmin.

”Olimme rakentaneet Euroopan laajuisen asiakas- ja välittäjäverkoston, jonka pystyimme hyödyntämään maksimaalisesti satokaudella 2019.”

Kuusisto kertoo lisää syitä, jotka selittävät rivakkaa kasvua.

”Laajensimme tuoteportfoliotamme. Aiemmin olimme tehneet kauppaa lähinnä perunalla ja juureksilla. Vuonna 2019 sisaryhtiömme toiminta Tansaniassa kasvoi yli sata prosenttia.”

Tanzanice Agrofoodsin erikoisalaa ovat luomutuotetut avokadot. ”Markkinat ovat maapallon laajuiset.”

Luonnosta Finland ja sen pääomistaja Perunamestarit Oy:n kanssa oivalsivat Tansanian mahdollisuudet vuosina 2012–2015.

”Olimme mukana ulkoministeriön ruokaprojektissa Tansaniassa. Siellä on hienoa tuotantoa, mutta vientiyrityksiä ei juuri lainkaan. Aloimme kehittää avokadojen tuotantoa ja vientiä omalla rahoituksella ja omalla riskillä.”

”Korona iskee lujaa ruoka-alaan”, Kuusisto sanoo.

Luonnosta Finlandin liikevaihtoon koronamenetykset kaivavat jopa kahden miljoonan euron loven.

Food service -puoli – "tämä hotellien, ravintoloiden ja cateringin kokonaisuus" – pysähtyi keväällä kokonaan.

”Tällainen stoppi vaikuttaa lujasti yritykseen, joka elää elintarvikkeiden treidaamisesta Euroopassa.”

Kuusisto kertoo esimerkin viennin pysähtymisestä.

”Pohjoismaissa meillä oli ennen koronaa paljon hotelli- ja ravintolapuolen tukkuasiakkaita, joille toimitimme viikoittain suomalaisia tuotteita. Näistä asiakkaista 60 prosenttia on sellaisia, jotka eivät koronan alun jälkeen ole ostaneet meiltä tänä vuonna vielä mitään.”

Luonnosta Finland vie Ruotsiin ja Norjaan suomalaista perunaa, joka kauppakunnostetaan paikallisesti. Lopputuotteissa kerrotaan suomalaisen tuottajan nimi, perunoiden tuotantopaikka sekä muut tarvittavat tiedot.

”Viemme perunaa pohjoismaisiin naapurimaihin nimenomaan suomalaisena tuotteena. Kauppa käy. Tätä ei ehkä ole havaittu kovin laajasti Suomessa.”

Luonnosta Finland Oy
Luonnosta Finland ja sen pääomistaja Perunamestarit Oy oivalsivat Tansanian mahdollisuudet vuosina 2012–2015.

Luonnosta Finlandin strategia määrittelee yrityksen sekä paikalliseksi että kansainväliseksi.

”Toimimme paikallisesti siellä, missä asiakkaamme ovat. Kokonaistoimintamme on globaalia”, Kuusisto sanoo.

"Teemme esimerkiksi Dubaihin luomuavokadokauppaa, Gambiaan viemme perunaa."

Kontakteja kautta maapallon Luonnosta Finland etsii esimerkiksi Berliinin vuotuisilla Fruit Logistica -messuilla, jonne yritys on pystyttänyt osastonsa kahtena vuonna. Paikalla ovat eurooppalaiset vähittäiskaupan ostajat ja tukkukaupan ostajat maailmanlaajuisesti.

”Yrityksiä on ympäri maailman, suurimpina Dolen ja Chiquitan kaltaiset globaalit toimijat. Harmikseni on todettava, että toistaiseksi olemme olleet näillä messuilla ainoa suomalainen elintarvikealan yritys.”

Harmi se on sikäli, että kyse on maailman suurimmista hedelmä- ja vihannesbisneksen sekä niihin liittyvän logistiikan messuista. Kävijöitä on joka kerta yli satatuhatta, Kuusisto kertoo.

”Jotakin tapahtuman merkityksestä kertoo, että Saksan liittokansleri Angela Merkel vierailee messuilla lähes joka vuosi.”

Muilla mailla on maaosasto ja paviljongit. Meikäläiset elintarvikeyritykset loistavat poissaolollaan, Kuusisto päivittelee. Suomalaisia pakkausmateriaalien ja -teknologian osaajia messuilla toki on.

Luonnosta Finlandin Hollannin-tytäryhtiö aloitti toimintansa syyskuussa.

”Haemme rohkeasti kasvua Euroopasta. Hollanti on hyvä paikka avata vientiväyliä suomalaisille juureksille ja vihanneksille. Pystymme lähestymään kuluttajia, tukkuja ja muita asiakkaita.”

Päivittäinen kauppa hoituu Teams-palavereilla ja muulla nykyteknologialla. Läsnäoloa ei silloin tarvita. Kaikkea ei kuitenkaan etänä hoideta.

”Tapaamiset ja kasvokkain käydyt keskustelut ovat tärkeä osa bisnestä, kun hankitaan uusia asiakkaita tai kun neuvotellaan sopimuksista.”

Luonnosta Finland Oy
Tanzanice Agrofoodsin erikoisalaa ovat luomutuotetut avokadot.

Luonnosta Finlandin luokitus Alma Talentin yritysanalyysissä on B+ eli hyvä.

Nettotulos lähes nelinkertaistui edellisestä vuodesta, nettotulosta kertyi 596 000 euroa.

"Pitkän aikavälin tarkastelussa Luonnosta Finland Oy:n tuloskunto on ollut erinomainen", analyysissä todetaan.

Lue lisää:

Katso lista 50 suurimmasta kasvuyrityksestä maaseudun kunnissa – maalausliike Pro-Pinnoitus nappasi Pohjois-Karjalan keskussairaalan urakan

MT selvitti maakuntien kasvuyritykset: Kiteeläinen biokaasulaitosten toimittaja ylsi kunnon loikkaan

Markkinakatsaus: Perunan vienti Suomesta Keski-Eurooppaan vetää hyvin

Luonnosta Finland Oy
Berliinin Fruit Logistica -messuille Luonnosta Finland on pystyttänyt osastonsa jo kahtena vuotena.

Luonnosta Finland Oy

  • Toimiala: juuresten, vihannesten, marjojen ja hedelmien tukkukauppa
  • Kotipaikka: Tyrnävä
  • Toimitusjohtaja: Antti Kuusisto
  • Viljelijäomistajia on 17. Lisäksi yrityksen neljä työntekijää omistavat yhtiötä.
  • Liikevaihto (2019): 8 448 000 euroa
  • Liikevaihdon kasvu-% (2018/2019): 119,2
  • Viennistä kertyy noin puolet liikevaihdosta.
  • Tärkeimmät vientialueet: Pohjoismaat, Baltia ja muu Eurooppa. Vuonna 2019 yrityksellä oli vientiä 23 maahan Euroopassa.

Lue lisää

Arvio: Peruna-elokuva yhdistää 1600-luvun arjen ja 2000-luvun innovaatiopöhinän – lopputulos on täysin järjetön ja juuri siksi puhdasta kultaa

Kenialaiset yrittivät brändätä Tansanian avokadot omikseen – Nyt niitä tuodaan Tansaniasta luomusertifioituna Eurooppaan

Elintarvikevienti jatkui vahvana koronasta huolimatta – Kiina kiilasi kakkoseksi

Kalaisat texmex-uuniperunat