Talous

Hernesato hyytyi kuivuuteen ja hellejaksoon – "Arvioimme edelleen tekevämme voitollisen ja edellisvuotta paremman liiketuloksen", Apetit kertoo

Elintarvikeyhtiö Apetitin henkilökunta on pysynyt terveenä ja konserni on onnistunut pitämään operatiivisen toiminnan normaalina.
Kimmo Haimi
Viileä ja kuiva alkukesä oli epäsuotuisa herneelle, mikä pienensi myös Apetitin hernetuotantoa aiemmasta.

Apetit-konsernin vertailukelpoinen liikevaihto nousi heinä-syyskuussa 72,1 miljoonaan euroon, kun luku oli vuosi sitten 56 miljoonaa euroa.

Liiketulos kipusi aiemmasta 0,2 miljoonasta 2,5 miljoonaan euroon.

Apetit-konsernin positiivinen tuloskehitys jatkui kolmannella neljänneksellä: kaikki liiketoiminnot paransivat kannattavuuttaan vertailukauteen nähden.

"Tähänastiseen tuloskehitykseen voi olla tyytyväinen. Loppuvuoteen sisältyy epävarmuustekijöitä muun muassa Covid-19-pandemiaan liittyen. Pidämme tulosohjeistuksemme vuodelle 2020 ennallaan. Arvioimme edelleen tekevämme voitollisen ja edellisvuotta paremman liiketuloksen", sanoo toimitusjohtaja Esa Mäki.

Covid-19-pandemian vaikutukset vuoden kolmannella neljänneksellä näkyivät Mäen mukaan ennen kaikkea Ruokaratkaisujen Food Service -kanavassa, jonka liikevaihto myynnin osittaisesta palautumisesta huolimatta jäi edellisvuodesta.

Ruokaratkaisujen muissa kanavissa myynti kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna.

"Öljykasvituotteissa ja Viljakaupassa Covid-19-pandemian vaikutukset jäivät vähäisiksi. Haastavassa toimintaympäristössä on ollut ensiarvoisen tärkeää, että henkilökuntamme on pysynyt terveenä ja olemme onnistuneet pitämään operatiivisen toiminnan normaalina."

Päättyvällä satokaudella avomaan kasvisten sadosta on tulossa tavanomainen. Alkukesän vaihtelevat säät olivat haasteelliset; kevään viileys, alkukesän sateettomuus ja kesäkuun hellejakso vaikeuttivat etenkin herneen kasvukautta.

"Vaikean kasvukauden takia jäimmekin herneelle asetetusta tavoitteesta 1,3 miljoonaa kiloa. Herne muodostaa ruoan viennistä merkittävän osan, ja sen vientitoimitukset edellisestä vuodesta poiketen toteutuivat tänä vuonna kokonaisuudessaan jo kolmannella neljänneksellä."

Apetit on strategiassaan ottanut tavoitteekseen vahvistaa ruoan vientiä erityisesti Ruotsiin. Syyskuun loppuun mennessä ruoan kokonaisvienti on kaksinkertaistunut vertailukauteen nähden.

"Keväällä saimme kahdeksan Apetit-brändillä myytävää tuotetta Ruotsin suurimman vähittäiskauppaketjun ICA:n valikoimiin. Nyt syksyllä ICA:n valikoima laajentui kuudella uudella Apetit-tuotteella."

Apetitin tavoitteena on jatkaa asemiensa vahvistamista Ruotsissa edelleen: vähittäiskaupan lisäksi yhtiö hakee nyt kasvua Food service -kanavassa paikallisen yhteistyön kautta.

Suomen viljasato on Luonnonvarakeskuksen (Luke) satoarvion mukaan 3,4 miljoonaa tonnia, mikä jää edellisestä vuodesta noin 15 prosenttia. Pienehkö viljasato vähentää Mäen mukaan vientiylijäämää Suomesta edelliseen vuoteen verrattuna.

"Baltiassa sekä vilja- että öljykasvisadot ovat puolestaan erinomaiset, mikä kompensoi erityisesti kotimaan ennätysheikkoa öljykasvisatoa."

Kantvikin öljynpuristamon yhteyteen rakenteilla olevan bioenergialaitoksen käyttöönotto viivästyy tammi-helmikuulle 2021 laitetoimitusten takia.

Päätöstä rypsi-ingredientin uuselintarvikeluvasta odotetaan vielä tämän vuoden puolella.

Lue lisää:

Apetitin Esa Mäki: "Jouduimme kesällä pysäyttämään uuden pihvi- ja pyörykkälinjan kokonaan pariksi viikoksi"

Jukka Pasonen
Lue lisää

Lidl kasvattaa liikevaihtoa ja lisää myymälöitä

Raute antoi positiivisen tulosvaroituksen: Liiketulos ja liikevoitto paranevat selvästi

Raisio paransi jälleen tulostaan

Stora Enson liikevaihto laski, mutta kannattavuus parani