Talous

MT vertaili: Atria kasvattaa kaulaa HKScaniin lähes kaikilla talousmittareilla

Kahden ­lihatalon vertailussa ­liike­toiminta on ­kunnossa vain ­Atrialla.
Jarkko Sirkiä
Milloin HKScan palaa osingonmaksajaksi? ”Tarkoituksena on olla yhtiö, joka palkitsee myös omistajia”, HKScanin toimitusjohtaja Tero Hemmilä sanoo.

”Yhtiön paras kvartaalitulos sitten vuoden 2015 viimeisen neljänneksen.”

Elintarvikekonserni ­HKScanin toimitusjohtaja Tero ­Hemmilä taitaa superlatiivit. Yhtiön liiketulosparannus heinä–syyskuussa onkin täyttä totta.

Liiketoiminnan tehokkuus-, tulos- ja kannattavuusvertailussa sekä taserakenteessa lihataloista Atrian liiketoiminta tuottaa tulosta. Ero kannattavuudessa kilpailija-HKScaniin näyttää viimeisen vuosineljänneksen sekä tammi–syyskuun osalta kasvaneen edelleen.

HKScan käynnisti vuoden 2019 alusta kolmivuotisen konsernin kannattavuuden parantamiseen tähtäävän ­Turnaround-ohjelman. Toimitusjohtaja Tero Hemmilän mukaan yhtiö on edennyt puoli­väliin. Tavoitteeksi asetettuun ”toiminnalliseen erinomaisuuteen” on kuitenkin yhä matkaa.

Murheenkryyninä vuosineljänneksestä toiseen olleeseen Rauman siipikarjatehtaaseen yhtiö on valmistellut noin kuusi miljoonaa euroa maksavaa llisäinvestointia.

Investoinnin yksikön uuteen teurastusprosessiin HKScan toteuttaa pääosin vuoden 2021 alkupuolella, Tuottoja siltä yhtiö odottaa ensi vuoden jälkipuoliskolla.

Siipikarjan lihan kysyntä kasvaa noin neljän prosentin vuositahtia. Kasvumarkkinaan tähtää myös Atria, joka katsauskauden jälkeen teki päätöksen siipikarjatuotannon laajennusinvestoinnin toteuttamisesta Nurmon tuotantolaitokselleen. Investoinnin arvo on 155 miljoonaa euroa.

Viimeisimmällä kvartaalilla Atria on kyennyt maksamaan velkoja pois tuntuvasti kilpailijaansa enemmän: 33 miljoonaa euroa. Näin yhtiöllä on myös varaa velkaantua tehdessään historiansa suurimman yksittäisen investoinnin.

Lihatalojen ­kassavirtatulokset MT:lle laskeneen Strategic Accountingin pääanalyytikon Riku Lehtisen arvion mukaan viimeisen kahden vuoden aikana Atria on saanut investointinsa tuottamaan tuntuvasti ­HKScania paremmin.

HKScanin investoinnit ovat tammikuusta 2018 syyskuuhun 2020 olleet yhteensä 187 miljoonaa euroa ja Atrian vastaavasti 138 miljoonaa euroa.

Kassavirtatuloksilla mitaten heinä–syyskuussa Atria on parantanut investointien ja rahoitushuollon mahdollisuuksiaan, HKScanin kassavirtatulos puolestaan heikentyi.

Kassavirtatuloksesta (KVT) on eliminoitu kaikki virallisissa tuloksissa mukana olevat jaksotus­erät. Kassavirtatulostaan yhtiö voi käyttää investointeihinsa, rahoitushuoltoon ja myös osinkojen maksuun.

Osingot näyttävät nykynäkymin jäävän HKScanilla maksamatta myös kuluvalta tilivuodelta. Päätöksen tekee tietenkin kevään yhtiökokous.

Atria on maksanut osinkoja omistajilleen tammikuusta 2018 syyskuun loppuun 2020 yhteensä 56 miljoonaa euroa. HKScan puolestaan on kerännyt tammikuusta 2018 syyskuun loppuun 2020 omistajiltaan rahaa yhteensä 60 miljoonaa euroa.

”Tarkoituksena on olla yhtiö, joka palkitsee myös omistajia”, HKScanin toimitusjohtaja Tero Hemmilä sanoo.

Lue aiheesta lisää: HKScan puristi liiketuloksensa voitolle, mutta rahavirta heikkeni ja kassavirtatulos putosi jyrkästi kolmannella neljänneksellä

Osingot näyttävät jäävän ­HKScanilla maksamatta myös kuluvalta tilivuodelta.

Lue lisää

Atria tarjoaa emakoita vähentäville sopeutusrahaa

Kotimaista lihaa suosiva saa tiirata valmisruokien pakkausmerkintöjä tarkkaan: Liha voikin olla Saksasta, Puolasta tai Uudesta-Seelannista

Elintarviketeollisuudessa toimitusjohtajalla iso palkka olipa yhtiö pieni tai suuri

Saksan ASF-tapaukset lisäsivät sianlihan kysyntää Suomesta Kiinaan