Talous

Turkuun avattiin Suomen ensimmäinen nestemäistä biokaasua tuottava laitos

Kuopioon, Ouluun, Kouvolaan, Lohjalle ja Vantaalle rakennetaan biokaasulaitoksia.
Mika Pakarinen / Keksi Agency
Turun biokaasulaitoksen tankeissa tuotetaan nestemäistä biometaania.

Gasum avaa tänään Suomen ensimmäisen nesteytettyä biokaasua tuottavan biokaasulaitoksen Turun Topinojalle, jossa aiemmin on tuotettu kaasumaista biokaasua.

Laitoksella käsitellään vuodessa noin 130 000 tonnia biomassoja ja tuotetaan noin 60 gigawattituntia nesteytettyä biokaasua (LBG) vuodessa, joka vastaa 125 raskaan liikenteen ajoneuvon tai 5 000 henkilöauton vuotuista polttoaineenkulutusta.

Laitoksella tuotetaan myös noin 4 000 tonnia ammoniakkivettä kierrätysravinteeksi.

Laitos oli yksi Sipilän hallituksen Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kärkihankkeista.

"Kysyntä kierrätysravinteille on kehittymässä eri teollisuuden aloilla. Turun laitoksemme on upea esimerkki kiertotalouden toteutumisesta,” Gasumin biokaasuliiketoiminnan johtaja Johan Grön sanoo.

Gasum hankki marraskuussa Länsi-Götanmaan Skövdessä sijaitsevan biokaasulaitoksen, jonka tuotantokapasiteetti on jopa 40 gigawattituntia vuodessa. Gasum on myös tehnyt perussuunnittelun ja aloittanut luvitusten hakemisen Kuopion, Oulun ja Kouvolan biokaasulaitosten laajennuksille.

Rakenteilla olevat Lohjan biokaasulaitos, Vantaan Viinikkalan biojätteiden siirtokuormausasema ja Nymöllan biokaasulaitos Ruotsissa valmistuvat vuoden 2021 alkuun mennessä.

Yhtiö aikoo rakentaa myös uuden teollisen kokoluokan 120 gigawattitunnin biokaasulaitoksen Göteneen vuoden 2023 alkuun mennessä.

Gasum käsittelee biokaasulaitosverkostossaan biomassoja noin 800 000 tonnia vuosi ja tuottaa lannoitevalmisteita yhteensä noin 740 000 tonnia vuodessa yhteensä Suomessa ja Ruotsissa, joissa Gasumilla on 15 biokaasulaitosta.

Lue lisää

Heidi Hautala: EU hylkii biokaasua, vaikka se on elinkaarensa puolesta jopa hiilinielu

Biokaasu ei saa jäädä EU:ssa väliinputoajaksi

Mädätysjäännös kuulostaa pahalta, mutta tekee hyvää pellolle

Stora Enson sellu- ja paperitehtaan prosessivedestä tehdään biokaasua Ruotsissa – polttoainetta saadaan 200 kuorma-auton tarpeisiin