Talous

Suomen Pankki ennustaa bkt:n kasvun jäävän lähelle nollaa vuoden viimeisellä neljänneksellä

Koronan aiheuttamien sulkutoimien odotetaan vaikuttavan erityisesti palvelutoimialoihin euroalueella.
Pankin mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä koronatartuntojen lisääntymisen ja sulkutoimien odotetaan vaikuttavan erityisesti palvelutoimialoihin euroalueella, mutta myös Suomessa. LEHTIKUVA/AFP

Suomen Pankin ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuotteen kasvu on jäämässä lähelle nollaa vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä, kun kolmannella vuosineljänneksellä talous oli toipumassa vielä hyvin kevään pudotuksestaan.

Pankin mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä koronatartuntojen lisääntymisen ja sulkutoimien odotetaan vaikuttavan erityisesti palvelutoimialoihin euroalueella, mutta myös Suomessa.

"Viimeiseltä vuosineljännekseltä on kuitenkin toistaiseksi vain vähän tilastotietoa, joten ennuste tulee vielä päivittymään", Suomen Pankin marraskuun talouskatsauksessa todetaan.

Suhdannenäkymän heikkenemiseen vuoden lopussa viittaa pankin mukaan muun muassa se, että sekä kuluttajien että yritysten luottamus tulevaan talouskehitykseen on viime kuukausina jälleen hiipunut.

Työmarkkinatilanne on edelleen heikko, vaikka työllisyys onkin lähtenyt toipumaan kevään pudotuksesta. Työllisyyden hitaan toipumisen puolesta puhuvat Suomen Pankin mukaan myös vaimeana pysyttelevä talouskasvu sekä ennallaan olevat rakenteelliset haasteet. Työikäisen väestön supistuminen jatkuu tänä ja tulevinakin vuosina, ja ongelmia on yhä avoimien työpaikkojen ja työttömien työnhakijoiden kohtaamisessa.

Lue lisää

Jännän äärellä, kun seteleitä leikattiin

Koronavuosi voi iskeä hintapiikin omakotitaloihin täällä, ennustaa Suomen kiinteistönvälittäjät – uusienkin talojen hinnat voivat laskea toisaalla

Naapurilla menee vielä huonommin

Koronaisku jäänee pelättyä vaimeammaksi, mutta ennusteet povaavat talouteen hidasta toipumista ja matelevaa työllisyyskasvua