Talous

Sähköyhtiöt välttävät jopa kymmenien miljoonien eurojen verot vuodessa aggressiivisella verosuunnittelulla – "Saavat tuottoa tyhjästä jopa 500 miljoonaa euroa vuodessa valvonnan vikojen vuoksi"

Kokoomuksen lakialoitteen laatineen Heikki Vestmanin mukaan ongelman ydin on siirtohintojen valvonta, koska sähköyhtiöt saavat tuottoa tyhjästä jopa 500 miljoonaa euroa vuodessa.
Kimmo Haimi
Janakkalan Tervakoskella asuva, sähköasioihin perehtynyt Arto Seppälä ihmettelee, miten monopolissa oleville sähköverkkoyhtiöille sallitaan niin valtava tuotto.

Sähkönsiirtoyhtiöt pystyvät aggressiivisella verosuunnittelulla välttämään vuosittain jopa kymmenien miljoonien eurojen veronmaksun Suomeen, kansalaisjärjestö Finnwatch arvioi tuoreessa raportissaan.

Pelkästään pääasiassa ulkomaalaisten rahastosijoittajien omistamat Caruna ja Elenia ovat välttäneet veroja lähes 90 miljoonan euron edestä viiden viime vuoden aikana.

Esimerkiksi Caruna maksaa osakkaidensa antamille 774 miljoonan euron lainoille 8,5 prosentin korkoa, jonka voi vähentää verotuksessa. Korko on erittäin kova, kun nykyisin korkotaso on pankkilainoissa nollan paikkeilla.

Carunan varatoimitusjohtaja Jyrki Tammivuoren mukaan verottaja ei ole puuttunut kyseiseen korkoon ja yhtiö toimii täysin lakien mukaan. Yhtiö tarvitsee riittävästi omaa pääomaa eli omilta osakkailtaan lainaa, jotta saa myös ulkopuolista rahoitusta.

Omakotiliitto on arvostellut ankarasti sähköyhtiöiden korkeita sähkönsiirtomaksuja LUT-yliopiston tutkimuksiin pohjautuen. "Energiavirasto käyttää valvonnassaan oman pääoman 60 prosentin osuutta. Kuitenkin tietyt sähköyhtiöt alentavat lainarahalla oman pääoman olemattomiin, jolloin sille saa huiman tuottoprosentin.", toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas arvostelee.

Hän ihmettelee myös, miksi sähköyhtiöiden tuotto lasketaan verojen jälkeen, kun muutoin laskennassa käytetään lukuja ennen veroja.

Kokoomus on tehnyt sähkönsiirrosta lakialoitteen. "Ongelman ydin ei ole verosuunnittelu, vaan se vuosittainen 500 miljoonaa euroa, jonka verkkoyhtiöt joka vuosi saavat tuottoa tyhjästä valvontamallin vikojen vuoksi”, sanoo aloitteen laatinut kansanedustaja Heikki Vestman.

Carunan ja Elenian verojärjestelyt perustuvat osakaslainoihin ja yhtiöt ovat hyvin velkaisia. "Valvontamalli siis antaa yhtiöille 60 prosenttiin saakka oman pääoman tuottoa todellisesta pääomarakenteesta riippumatta Nykymallissa Carunan oman pääoman tuotto on lähes tuhat prosenttia kuluttajan piikkiin”, Vestman laskee.

Todellisen pääomarakenteen käyttö tuottojen laskennan perusteena säästäisi asiakkaiden kustannuksia yli sata miljoonaa euroa vuodessa.

Kokoomuksen mallissa velkavivuttavilta yhtiöiltä leikataan perusteeton tuotto pois. ”Tuottoa pitäisi maksaa vain yhtiön oikean pääomarakenteen mukaan. Carunan monopolituotto leikkaantui asiantuntijalaskelman mukaan 150 miljoonasta eurosta 50 miljoonaan euroon.”

"Myös kuntien yhtiöt ovat syyllistyneet valvontamallin hyväksikäyttöön, satojen miljoonien eurojen voitonjakoon ja ryöstöhinnoitteluun. Hirvensalmella Järvi-Suomen Energia on nostanut sähkön siirron perusmaksua neljän vuoden aikana ennätykselliset 85 prosenttia."

"Pelkkä verosuunnittelun kitkeminen ei auta hirvensalmelaista, vaan pitää puuttua valvontamallin heikkouksiin. Se ei ota huomioon todellisia investointikustannuksia ja verkkoyhtiöiden vähäistä riskiä”, Vestman sanoo.

"Kaupungeissa ja taajamissa on järkevää rakentaa verkkoa maan alle. Mutta mitä syvemmälle maaseudulle mennään, sitä järjettömämmäksi maakaapelointi muuttuu", Vestman sanoo. "Yhtiöt kuitenkin hyötyvät kalliista rakentamisesta, jonka ne laskuttavat asiakkailta."

Maaseudulla pitäisi Vestmanin mielestä voida vapaaehtoisesti päättää, että sähköt saavat olla poikki nykyistä lain vaatimusta pitempään

Kannustimet kustannustehottomiin maakaapelointeihin tulisi poistaa. "Maaseudulla tulisi käyttää vierimetsänhoitoa, siirtää linjoja tienvarteen ja käyttää asiakkaiden omaa sähköntuotantoa. Kallista maakaapelointia tulee välttää, jos se ei kustannustehokasta."

Lue myös:

Sähkönsiirron tuottoprosenttia alennetaan tuntuvasti – prosentteina vähintään kaksinumeroinen luku

Yle: Myrskyinvestoinnit selittävät vain pienen osan sähkön siirtohintojen korotuksista – hinnat nousseet nopeasti vuodesta 2016 alkaen

Sähköverkon voisi rakentaa miljardin halvemmalla – yhtiöitä ei kiinnosta

Kimmo Haimi
Omakotiliiton aktiivijäsen Arto Seppälä hoitaa lämmityksen maalämmöllä. Suoran sähkölämmityksen varassa oleville hän ehdottaa ilmalämpöpumppua ja puun polttoa, jos asunnossa on tulisija.
Lue lisää

Sähkön käyttäjät maksavat satoja miljoonia euroja vuodessa tuottoa "tyhjästä" – yhtiöt laskuttavat verkon laskennallisen arvon perusteella, ei todellisen

Finnwatch arvioi: Carunan ja Elenian verojärjestelyt vieneet Suomelta 90 miljoonan euron verotulot

Caruna ei lupaa alennusta siirtomaksuihin: Jatkamme niiden henkilöasiakkaiden maksuaikaa, jotka apua tarvitsevat

Caruna vastaa arvosteluun: Kaikkea ei kaapeloida maahan