Talous

Yle: Aikakauslehtien vuosia jatkunut alv-kikkailu Norjan kautta on johtamassa miljoonamätkyihin

Verottajan mukaan Norjan rekkarallissa kyse oli veronkierrosta, kustantajien mielestä verosuunnittelusta.
Saara Lavi
Kuvituskuva Jäämeren rannalta Norjan Kirkkoniemestä.

Yhteiskunnalta on jäänyt saamatta miljoonien eurojen arvonlisäverotuotot aikakauslehdiltä vuodesta 2015 lähtien, uutisoi Yle.

Kustantajat käyttivät suomalaisia lehtiä EU-rajan toisella puolella Norjassa, josta tuonnin ne katsoivat olevan verovapaata. Taustalla on EU-direktiivi: sen mukaan alle 22 euroa maksavan tavaran maahantuonti on verotonta.

Norjassa osaan lehdistä lisättiin osoitteet ja ne pussitettiin. Sitten aikakauslehdet tuotiin takaisin Suomeen, jossa ne postitettiin tilaajille.

Verottajan mukaan lehtirallin tavoite oli välttää verot. Kustantajat ovat eri mieltä. Aikakauslehtiä ovat kuljettaneet Norjaan ainakin A-lehdet, Otavamedia ja Sanoma Magazines, kertoo Yle uutisessaan.

Ylen tietojen mukaan korkein hallinto-oikeus (KHO) ei myöntänyt valituslupaa A-lehdille ja Otavamedialle. Se tarkoittaa, että verottaja voi ryhtyä perimään maksamattomia arvonlisäveroja korkojen kera.

KHO:n päätökset koskivat vuotta 2015. Myöhempien vuosien osalta prosessi on kesken.

Aikakauslehtien arvonlisäveron lanseerasi Jyrki Kataisen (kok.) hallitus ja se tuli voimaan vuonna 2013. Sitä ennen aikakauslehdet olivat olleet verottomia.

"Meidän tuotteiden paino- ja jakeluketju on pysynyt ja pysyy Suomen rajojen sisäpuolella", kommentoi uutista muun muassa Maaseudun Tulevaisuutta, Koneviestiä ja Aarre-lehteä julkaisevan Viestilehdet Oy:n toimitusjohtaja Anu Nissinen.

Ylen uutinen

Lue lisää

Norja pani rajat kiinni, koronan brittimuunnoksen epäillään levinneen norjalaiskoulussa

Norjan maanvyöry aiheutui todennäköisesti näistä syistä – savi on kuin korttitalo, joka voi pysyä pitkäänkin paikallaan, mutta sortua lopulta kertarysäyksellä

Norjan tuhoalueella uusi maanvyörymä – kolme ihmistä yhä kateissa

Norjan maanvyörymäalueen vieressä suunnitellaan 1 200 sian ja 200 naudan siirtämistä