Talous

Kuluttajien odotukset taloudesta elpyneet jonkin verran

Ongelmat taloudessa ovat nyt laajemmalla kuin keväällä, sillä palveluiden lisäksi vaikeuksissa ovat myös rakentaminen ja teollisuus.
Kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli kuitenkin edelleen synkkä. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Kuluttajien odotukset taloudesta elpyivät jonkin verran marraskuussa, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli kuitenkin edelleen synkkä.

Indikaattori oli marraskuussa –4,8, kun se lokakuussa oli –6,9 ja syyskuussa –5,9. Luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotukset omasta ja Suomen taloudesta kohenivat hieman marraskuussa lokakuuhun verrattuna. Sen sijaan näkemys oman talouden nykytilasta heikkeni.

Kuluttajien odotukset Suomen yleisen työttömyystilanteen kehityksestä paranivat marraskuussa selvästi, mutta olivat silti ankealla tasolla. Sama pätee arvioon omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhasta.

Sen sijaan oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat edelleen erinomaiseksi. Ajankohtaa ei enää pidetty kovin suotuisana säästämiselle eikä kestotavaroiden ostamiselle ja varsinkaan lainanotolle.

Moni oli kuitenkin aikeissa ottaa lainaa. Myös asunnon ostosuunnitelmia oli kuluttajilla edelleen runsaasti. Lisäksi moni harkitsi kodin peruskorjaamista ja auton ostoa.

Elinkeinoelämän luottamus talouteen on pysynyt vaisuna, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto. Marraskuussa vaakalento jatkui, eivätkä merkit talouden palautumisesta ole vahvistumassa, päinvastoin.

Ongelmat taloudessa ovat nyt laajemmalla kuin keväällä, sillä palveluiden lisäksi vaikeuksissa ovat nyt myös rakentaminen ja teollisuus.

Teollisuusyritysten luottamus nousi marraskuussa yhden pykälän lokakuusta, mutta indikaattori on yhä heikolla tasolla. Rakennusyritysten luottamus pysyi marraskuussa paikallaan.

Palveluyritysten luottamusindikaattori pysyi niin ikään ennallaan, mutta oli edelleen heikko. Vähittäiskaupan luottamus koheni hieman.

Lue lisää

Talous on elpymässä, mutta suuren inflaation ei uskota vieläkään palaavan – taloustieteen professorin mukaan velkaantuneet maat haluavat matalia korkoja

Toivo viriää teollisuudessa – kuluttajien talousluottamus pysyy synkkänä

PTT sai kokeneen äänen

Danske Bank: Talvesta on tulossa vaikea pahentuneen epidemiatilanteen takia – syksy on ollut odotuksia vahvempi